Swedish

Vid fibromyalgi finns det tre huvudtyper av smärta: hyperalgesi, allodyni och parestesi.

Kronisk smärta        är bara ett av de många symtom som  fibromyalgi        nästan alltid   visar   , men för mig är den vanligaste. Smärtan påverkar alla aspekter av min vida. Pago kära för alla fysiska aktiviteter jag gör; Även den minsta fläcken kan leda till en stor ökning av mina symtom. Fibromyalgismärta är unik på grund av svårighetsgraden, komplexiteten och flera inblandade system. Fibromyalgi har tre huvudtyper av smärta:        hyperalgesi, allodyni och parestesi.

Hyperalgesi översätts bokstavligen till överdriven smärta:       “Hyper” betyder överskott och “algeriet” betyder smärta. Allodyni är smärtan som känns när du rör eller gnuggar huden. Till exempel, lätt tryck på kläder eller en lätt massage orsakar smärta eller en lätt bris som blåser över huden. Parestesi är en konstig nervös känsla som känns som något som kryper, får tänder, sveda, kliar eller bedövar, som en känsla i mellanfoten eller en brännande känsla i foten. inte har fibromyalgi, för att sedan ge till dem som inte har en aning om hur det är att leva med detta smärtsamma och försvagande tillstånd. 1. Förbränning av huden. Ibland verkar min hud brinna, den ser rå ut. Föreställ dig att spendera timmar i solen utan solkräm, och sedan ta ett bad i havet och saltvatten som bränner skadad hud. Så klä på dig på natten och gnugga kläderna mot huden När du har fibromyalgi kan kläderna bara orsaka denna smärta, du behöver inte solljus. 2. Skarp / brännande smärta  Detta är en smärta som är särskilt svår för mig att bära. Det är så allvarligt att det får mig att andas. Smärtan kommer i vågor och åtföljs av illamående. 3. Smärta i lederna. Min smärta i lederna är en skottande, bultande smärta. Det drabbar främst mina knän, men kan påverka andra områden också. 4. muskelvärk Mina muskler är fortfarande ömma. Även den minsta aktivitet får dem att slå och bränna. Jag tycker det är omöjligt att känna mig lugn när musklerna gör ont, det stör mig. 5. Spirespasmen Upplever   muskelspasmer dagligen, de är nästan konstanta. Det är som om han inte kontrollerar din kropp, som om oförutsedda krafter manipulerar dig. 6. Skarp smärta  Känns som att någon använder dig som en voodoodocka. 7. Mellan dunkande smärta och dunkande smärta. Jag är säker på att det är en teknisk term, men “kombinationen av klåda och brännande känsla” är det bästa sättet att beskriva det: det sitter djupt i musklerna och det är omöjligt att klia. Det orsakar också en chock i den drabbade delen av min kropp. 8. Blåmärken. Den är krossad och känslig på huden men även inuti.Bröst och bröstkorgen verkar ofta svullna, vilket kan göra andningen smärtsam (kostokondrale smärta). 9. Helkroppssvikt. När jag är överkänslig känner jag en obehaglig känsla i hela kroppen: minsta beröring eller rörelse skickar en bultande smärta runt min kropp. 10. Stelhet Föreställ dig en frisk person som går till gymmet efter månader av inaktivitet. Lyft vikter och träna hela kroppen: nästa dag känns de stela och har svårt att röra sig. En person med fibromyalgi vaknar varje morgon och känner så här. Det ser ut som om han bar en klänning under huden, två storlekar för liten. 11. Utstrålande smärta Jag har smärta som har en central punkt, men som utstrålar från den punkten. Smärtan kan börja med ryggen, men även med till exempel benen. 12. Smärta orsakad av kontakt. Även den minsta kontakt med en närstående kan orsaka smärta, jag behöver två väldigt stora storlekar i mjukt och homogent material. Jag använder mjuka platta skor i större storlekar och måste klippa håret eftersom det gör ont i huden. Beröring orsakar många av de smärtor jag har beskrivit. 13. Migrän/huvudvärk Jag tror inte en dag utan huvudvärk kan bero på spänningar. Migrän förvärras av stress och hormoner. Jag tappar synen och smärtan är så intensiv… Minsta rörelse, beröring eller ljud ger en pulserande smärta runt mitt huvud och ansikte. 14. Huden kittlar. Det verkar som om tusen insekter kom runt min hud. Det är faktiskt ganska läskigt. 15. Överkänslighet. Vissa dagar är ljudet outhärdligt. På ett ögonblick upplever jag smärta, illamående, yrsel, skakningar och en hotfull panikattack. Men det är inte bara buller, han är också överkänslig för lukter, ljus och beröring. Ja, en stark parfym kan skada mig. 16. Irritabel tarm.Fibromyalgi är ofta förknippat med andra tillstånd, såsom irritabel tarmsyndrom (IBS). Tvärtemot vad många tror visar IBS-smärta inte bara i tarmen, utan strålar även ut till andra delar av kroppen, särskilt ryggen. Det är en skarp, brännande smärta. Gas instängd i en redan inflammerad tarm är ett av de mest smärtsamma symptomen på IBS, det är överväldigande. Smärta är inte det enda symptomet på fibromyalgi, men det är det symptom som har den mest negativa inverkan på mitt liv och min hälsa. 

Dela detta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *