Swedish

Varför orsakar fibromyalgi nacksmärta?

Att hantera Fibromyalgi Nacksmärta

Fibromyalgi är smärta i nacken, bokstavligen. Även om det är känt för att orsaka smärta i hela kroppen, verkar fibromyalgi nacksmärta vara ett vanligt klagomål för många människor.

Finns det någon anledning till att våra nacke är känsligare för smärta? Om så är fallet, vad kan vi göra för att få lindring?

Varför orsakar fibromyalgi nacksmärta?

Den första frågan vi behöver besvara är: varför är vi mer benägna att få nacksmärta? Det finns flera möjliga orsaker till detta.

Även om den exakta orsaken är okänd, kan en möjlig boven vara triggerpunkter som finns på halsen. Ett kluster av ömma punkter finns på nacken, vid basen av huvudet och axlarna och på övre delen av ryggen. Det är lätt att se varför smärta kan börja i nacken eller överföras genom smärta som har sitt ursprung någon annanstans.

De av oss med fibromyalgi tros också ha minskat blodflöde och/eller syre till musklerna. Detta kan vara orsaken till många av våra smärtor, inklusive fibro-nacksmärtor.

Det kan också vara resultatet av nervskador, vilket är en annan vanlig faktor som finns hos personer med fibromyalgi.

Dåliga sömnvanor kan också bidra till nacksmärtor. Att sova i fel position kan orsaka spänningar i nackmusklerna.

En studie tyder på att en annan orsak till nacksmärta med fibromyalgi kan vara atlasfelställning. Atlasen är den övre delen av halsen och eventuell felställning, även den minsta, kan leda till flera obekväma symtom, där huvudsymptomet är nacksmärta.

Fibromyalgi Nacksmärta behandling

Nästa fråga vi behöver besvara är: vad kan man göra för att behandla nacksmärtan som är så vanlig vid fibromyalgi? Dessa sju behandlingsalternativ för fibromyalgi nacksmärta kan ge viss lindring.

Flytta

Träning med fibromyalgi är en stor utmaning, men rörelse har visat sig vara en av de bästa sakerna för att minska fibrosmärta. Skonsamma stretchövningar hjälper till att hålla dina muskler från att bli stela och svaga. Inaktivitet kan öka triggerpunktssmärta i nacken.

Träning som pilates eller simning kan gynna många personer med fibromyalgi. Även enkel stretching och måttlig aktivitet och rörelse under dagen kan vara till stor hjälp.

Fibromyalgi News Today    delade några övningar som specifikt kan hjälpa till att lindra nacksmärta:

  • Stå mot en vägg med armarna utsträckta. Flytta armarna upp och ner som en snöängel. Rör dig långsamt för att känna spänningen. Håll huvudet upp och ryggen mot väggen hela tiden. Gör en uppsättning av 10.
  • Sitt ner med armarna vid sidorna. Rycka på axlarna och släpp dem radikalt när du släpper dem. Musklerna kan skaka efter att de släppts. Det är bara tillfälligt och känns bättre när det är över.
  • Sätt dig ner, för långsamt huvudet mot bröstet, höj sedan sakta huvudet och lägg tillbaka huvudet. Försök att göra det i en jämn rörelse. När du gör, öppna långsamt munnen så att den är helt öppen när huvudet är bakåt.

Mild massage

Massageterapi kan vara till hjälp för att lindra nacksmärtor. Till och med verktygen för självmassage var användbara för vissa människor.

Akupunktur

Akupunkturterapi har varit till stor hjälp för många människor när det kommer till behandling av nacksmärtor.

Att vila

Att lära sig slappna av är en konstform, men mycket fördelaktigt. Stress leder till fysisk spänning, vilket leder till smärta. Avslappningstekniker kan vara till stor hjälp för att minska smärta. Mindfulness, djupandning och kroppsskanning kan vara extremt användbara verktyg.

Att ta sig tid att göra saker du tycker om eller att lugna ner dig kan bidra till att göra livets stress mer uthärdligt. Vissa tycker om att skriva dagbok, måla eller färglägga, spendera tid i naturen, spela spel, simma eller lägga pussel. Vad som än ger dig frid och glädje, ta dig tid!

Magnesium

Många personer med fibromyalgi har låga magnesiumhalt, vilket bland annat leder till muskelkramper och svaghet. Om du har lågt magnesiuminnehåll kan du ta ett tillskott eller använda magnesiumolja eller spray hjälpa till att slappna av dina muskler och lindra nacksmärtor.

  • Kronisk smärtlindring
  • Fibromyalgi smärtlindring

aktuell kräm

Det finns flera krämer och salvor som kan användas för att lindra ömma eller stela muskler och minska nacksmärtor. Många av dessa produkter innehåller naturliga smärtstillande medel, såsom arnica.

Medicin

Receptfria smärtstillande medel, såsom ibuprofen, naproxen eller paracetamol, är alternativ som många vänder sig till för lindring. En läkare kan också ordinera ett muskelavslappnande medel för att lindra svårare smärta.

När jag vände mig till fibromyalgigemenskapen på sociala medier fick jag förslag på saker som har hjälpt andra människor att hantera fibromyalgi i nacksmärtor. Dessa förslag inkluderade eteriska oljor, rispaket som används för värmeterapi och receptfria smärtstillande och muskelavslappnande medel.

Forskning pågår för att hitta svar på varför fibromyalgi orsakar all smärta den gör. Även om vi ännu inte har alla svar, kan vi trösta oss med att veta att vi inte lider ensamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *