Swedish

Vad händer när fibromyalgi drabbar dig? Lär dig de 8 värsta symtomen på fibromyalgi!

Du kan ofta klaga på smärta i axlar, ben, rygg och andra delar av kroppen, men vad som hände är någon aning om hur länge smärtan varade?

Står du inför ett annat ovanligt och konstigt symptom som detta? Görs framsteg för att slutföra dagen? Tror du inte att du tar ditt tillstånd för givet?

Tja, fibromyalgi är en reumatisk sjukdom där din hjärna blir galen för att bearbeta smärta. Överraskad?

Vid fibromyalgi förstärker din hjärna normala smärtsignaler och upplever ofta utbredd smärta i hela kroppen. allt vi avvisar är de smärtsignaler som uppstår i vår dagliga rutin.

Vi uppmärksammar vårt tillstånd när smärtan och andra symtom är utom kontroll och du inte har något annat sätt att hantera symtomen än medicinering och andra terapier.

Några möjliga orsaker till fibromyalgi inkluderar fysiska trauman eller massiv psykologisk stress. Fibromyalgi är en komplex sjukdom. Och dess presentation varierar från person till person.

I en nyligen genomförd studie avslöjas det dock att yngre personer med diagnosen fibromyalgi tenderar att ha dålig livskvalitet och svårare symtom jämfört med äldre personer med fibromyalgi.

Försök därför inte ens utesluta individuella onormala symtom som uppstår i ditt liv, eftersom detta kan vara en indikation på något allvarligare än du förväntade dig.

Nedan är de värsta symptomen på fibromyalgi som du bör se upp med och rapportera till medicinsk nödsituation när du förvärrar.

1- Smärta i elden

ja! Du tål inte smärtan i samband med fibromyalgi. Om du lider av stickningar, nålar, sveda, stickningar eller blandad smärta i olika delar av kroppen, övervaka din sömncykel och energinivåer, eftersom fibromyalgi utlöses av sömnproblem.

Det intressanta med fibromyalgismärta är att smärta uppstår utan någon uppenbar anledning. Vissa människor kan uppleva smärta som ökar när vädret förändras, medan en annan grupp människor har rapporterat att smärtan är på topp när de upplever psykisk stress eller känslor.

Faktum är att i Journal of Rheumatology rapporterade en studie att personer med fibromyalgi har 11 till 18 poäng.

Smärta kan kännas i nyckelbenen, armbågarna, övre bröstet, övre delen av ryggen, nacken, övre delen av ryggen samt övre och mellersta delarna av skinkorna på grund av fibromyalgi.

Men de flesta rapporterade också att smärtan återkom varje gång en utlösande stimulering träffade.

2- Känner mig utmattad och olidlig

Du har haft en hektisk dag på jobbet och du behöver verkligen en halvtimmes tupplur för att fatta ett beslut. Du känner dig extremt svag, matt och dyster. Varför händer detta?

Även om du tog en tupplur, men ändå har ingenting förändrats och du har låga energinivåer. Orsaken till detta tillstånd kan vara fibromyalgi!

Eftersom du vet att smärta är huvudsymptomet på fibromyalgi, kan du ha svårt att sova på natten på grund av smärta.

Om sömnkvaliteten äventyras kommer hela hennes biologiska klocka att påverkas och slutligen kommer hon att äventyra sina funktionella aktiviteter.

3- taktil känslighet

Detta symptom är den absoluta indikationen på att något är fel med dig. Känslighet för beröring är inte vanligt    under alla tillstånd, men för personer med fibromyalgi är detta tillstånd inte nytt.

Hyperestesi och hyperalgesi: två typer av   pulserande    känslighet hos personer med fibromyalgi    .

Om du blir för känslig för sensoriska intryck kallas detta tillstånd hyperestesi och om dina smärtförnimmelser ökar på grund av sensoriska input kallas detta tillstånd hyperalgesi.

I svåra fall kan du uppleva hyperestesi och hyperalgesi, men intensiteten kan variera.

Känslighet 4- Doft

På grund av beröringskänslighet kan doftkänslighet utvecklas. Eftersom fibromyalgi är ett tecken på energikriser och är mer känsligt för beröring, buller och ljud, skulle det vara ett problem för din hjärna att bearbeta brussignaler.

Däremot kan gabapentin (Neurontin)-baserade antikonvulsiva läkemedel hjälpa till att minska känsligheten. Prata med din läkare och ta sedan medicin!

5- Kraftig svettning

Men efter träning och andra intensiva träningspass är överdriven svettning okej, men    om du svettas mycket när du utför dagliga aktiviteter    bör du ta det på största allvar.

Det bör inte förväxlas med feber, eftersom det uppstår på grund av autonom dysfunktion. Ökad svettning hjälper inte till att hålla din kroppstemperatur.

Om din kroppstemperatur inte är under kontroll kan det vara farligare för livet. Ändra därför din livsstil och håll dig sval och torr för att behålla din värmereglering!

Ångest och depression 6-

Men en av tre i vårt samhälle lider av ångest och depression minst en gång i livet.

Journal of Pain publicerade en studie 2015 och fann att patienter med fibromyalgi löper högre risk för depression och ångest oftare, och personer som kämpar med depression har en ökad risk att utveckla fibromyalgi.

Patienter med ångest och depression hade förbättrad uppfattning om kronisk smärta. Av denna anledning kan psykiska sjukdomar bidra till utvecklingen av fibromyalgi.

7- Kronisk huvudvärk

När du är under överdriven stress känns din nacke, överkroppsmuskler och axlar spända och spända. Som ett resultat kommer det att leda till migrän eller huvudvärk.

Om det är en ihållande huvudvärk, gå på en kontroll direkt eftersom detta också kan vara varningssignalen.

8- Matsmältningssystemet i magen

Tillsammans med de ovan nämnda symtomen, om ditt matsmältningssystem är i vägen, är det på grund av fibromyalgi.

Du kan också uppleva buksmärtor. Du kan också hitta kramper, diarré och förstoppning. Faktum är att många patienter med irritabel tarm (IBS) sällan diagnostiseras med fibromyalgi.

Om matsmältningsbesvär inte återhämtar sig, till och med att avstå från drycker och annan fet mat, kan fibromyalgi vara länken till matsmältningsproblem.

Utan tvekan är det värsta och första symtomet på fibromyalgi smärta, men dess symtom är inte begränsade. Ju mer utbredd din smärta är, desto värre blir symtomen.

Men hur du tar upp symtomen och vilken tid du   får behandlingen har stor betydelse för din utveckling

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *