Swedish

Sambandet mellan bensmärta och fibromyalgi

Sambandet mellan bensmärta och fibromyalgi
Det avgörande kännetecknet för fibromyalgi är utbredd smärta, inklusive smärta i benen . Bensmärta och fibromyalgi kan variera från person till person, men kan visa sig som en skarp värk, en dov värk, en djup värk eller mer av en ömmande känsla. Om du lider av denna typ av smärta finns det hopp. Detta är vad du bör veta om dess behandling och hantering.

Hur känns fibromyalgi i benen?
Om du lider av fibromyalgi i benen kan du uppleva bultande, skottande, värkande eller brännande känsla i benen. Ofta kommer du att känna smärtan i de ömma punkterna i din fibro, särskilt inuti varje knä och i höften precis bakom höften. Smärta kan stråla ut från dessa punkter och kan också åtföljas av domningar, stelhet eller stickningar.

Denna smärta är också ofta relaterad till restless legs syndrom. Om du lider av bensmärtor på grund av fibromyalgi, finns det behandlingar som kan hjälpa dig att hitta lindring. Vi kommer att diskutera det senare i detta inlägg.

Vad orsakar bensmärta vid fibromyalgi?
Fibromyalgi bensmärta kan utvecklas i senor, muskler eller ligament som omger lederna. Även om smärta manifesterar sig i dessa områden, förstärks förnimmelserna av problem i nervsystemets bearbetning av smärta , enligt American Fibromyalgia Syndrome Association.

Andra symtom som orsakar fibromyalgirelaterad bensmärta inkluderar restless leg syndrome och domningar eller stickningar i extremiteterna. Fibromyalgi drabbar mellan 2% och 4% av amerikanska vuxna, mest kvinnor.

Fibromyalgi är inte väl förstådd och det finns inget botemedel, även om dess symtom kan hanteras genom en mängd olika traditionella och alternativa terapier, tillsammans med livsstilsförändringar. Du kan lära dig mer om fibromyalgi i följande video.

Restless legs syndrome och fibromyalgi
En studie publicerad i Journal of Clinical Sleep Medicine fann att personer med fibromyalgi är mer benägna att utveckla restless legs syndrome , en neurologisk störning som kännetecknas av hjärtklappning eller andra svårhanterliga känslor som skapar en okontrollerbar lust att röra benen. Känslorna är vanligtvis värre på natten och försvinner på morgonen. De kan förekomma i ett eller båda benen.

Genom att röra på benen kan personer med restless legs-syndrom finna lindring från sin fibromyalgi-bensmärta och andra obehagliga känslor. Men att ligga ner tenderar också att förvärra känslor i benen, vilket gör det svårt att sova , enligt National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).

Forskarna fann att 33 % av studiedeltagarna med fibromyalgi också hade restless legs syndrome, medan endast 3 % av de utan fibromyalgi hade syndromet.

Störd sömn markerar ett annat vanligt symptom på fibromyalgi, och forskarna sa att många personer med fibromyalgi kan tillskriva störningen restless legs syndrome.

De flesta behandlingar för restless legs syndrom syftar till att lindra symtomen, enligt NINDS. Livsstilsförändringar som kan lindra fibromyalgirelaterat restless leg syndrome kan inkludera:

Begränsa konsumtionen av koffein, tobak och alkohol
Ta kosttillskott som järn, magnesium och folat.
Träning
Anta ett vanligt sömnmönster.
värmedynor
Fibromyalgi och Restless Legs Syndrome | PainDoctor.com
neuropatisk fibromyalgi smärta i benen
Neuropati orsakar stickningar eller smärta i extremiteterna, inklusive fötterna. Enligt en studie som presenterades vid ett möte i American Neurological Association, kan vissa fibromyalgipatienter ha en relaterad sjukdom som kallas småfiberpolyneuropati (SFPN).

Forskarna fann att 46 % av fibromyalgipatienterna hade SFPN, vilket är en typ av perifer neuropati som ibland går att behandla. Anne Louise Oaklander, docent i neurologi vid Harvard Medical School och författare till studien, noterar :

“Detta ger några av de första objektiva bevisen på en mekanism bakom vissa fall av fibromyalgi, och att identifiera en underliggande orsak är det första steget mot att hitta bättre behandlingar.”
SFPN orsakar utbredd smärta, liknande fibromyalgi, men har tester som kan erbjuda en definitiv diagnos, vilket inte är fallet med fibromyalgi.

Fibromyalgi ömma punkter på benen.
Personer med fibromyalgi utvecklar ofta ömma smärtpunkter, även kända som triggerpunkter , som finns i benen. Varje person har nio par punkter på kroppen som kan orsaka smärta när man trycker på dem, enligt WebMD. På benet kan ömma punkter utvecklas på insidan av varje knä och på höften, precis bakom höftbenet.

En tydlig diagnos av fibromyalgi uppstår när en person upplever smärta i minst 11 triggerpunkter, även om det i praktiken ibland är mindre, enligt WebMD. Fibromyalgirelaterad bensmärta kan uppstå när triggerpunkter orsakar smärta i området.

Bensmärta och fibromyalgibehandling.
Behandling för fibromyalgi bensmärta kräver vanligtvis ett omfattande tillvägagångssätt, med en kombination av mediciner och livsstilsförändringar utformade för att minska smärta och förbättra livskvaliteten.

Behandlinger för fibromyalgi bensmärta kan inkludera:

Främjar en mer vilsam sömn
Tränar
Äta en fibro-hälsosam kost
Genomgå sjukgymnastik
Försöker interventionella terapier
tar medicin
Förändringar i livsstil
Livsstilsförändringar är ett av de bästa sätten människor med bensmärta och fibromyalgi kan hantera sin smärta. Ledningsfrågor, såsom restless leg syndrome, är avgörande för att säkerställa kvalitetssömn.

Sätt att uppmuntra en vilsam sömn inkluderar:

Upprätta ett regelbundet sömnschema
Träna tidigt på dagen.
Håller sängen bara för att sova.
Skapa en avkopplande rutt före sänggåendet
Att surfa på Internet eller läsa en bok i sängen kan hålla din hjärna vaken och göra det svårt att sova. Att ta ett bad eller lyssna på avslappnande musik hjälper dagen att tona in i bakgrunden och sinnet slappnar av.

Enligt NIAMS är att se till att du får tillräckligt med motion en annan viktig livsstilsfaktor, möjligen den viktigaste för att hantera bensmärta och fibromyalgi. Att bekämpa smärta och trötthet för att få ditt hjärta att pumpa, gå eller cykla kan hjälpa dig att sova gott och lindra smärta också.

Sambandet mellan benproblem och fibromyalgi, och symtom | PainDoctor.com
fibromyalgi diet
Eftersom fibromyalgi har en inflammatorisk komponent, kan en diet rik på frukt, grönsaker och fullkorn bidra till att minska symtomen. Många personer med fibromyalgi har matkänslighet , oavsett om det är gluten, mejeriprodukter, ägg eller konserveringsmedel, enligt WebMD. Att föra en matdagbok för att identifiera mat som utlöser bensmärta kan hjälpa till att hantera symtom.

För att göra matlagning med hälsosam mat lättare, köp frukt och grönsaker som redan är hackade eller tvättade. Att köpa färdigmat från en natur- eller hälsokostaffär kan också vara ett alternativ till matlagning. Var noga med att läsa ingredienslistor eftersom beredda livsmedel ibland har ingredienser som kan orsaka smärta, även om de anses vara hälsosamma.

Matlagning med örter, såsom kraftfull antiinflammatorisk och antioxidant ingefära och gurkmeja, kan också bidra till att minska fibromyalgirelaterad bensmärta.

fibromyalgi bensmärta läkemedel
Rekommenderade mediciner för fibromyalgi inkluderar smärtstillande medel som Tylenol eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som Advil. NSAID fungerar genom att minska fibromyalgi-relaterade inflammationer och lindra värk och smärta. Men långvarig användning av smärtstillande medel kan orsaka fysiska biverkningar, såsom vätskeretention, högt blodtryck och mag-, njur- eller hjärtproblem.

Narkotika ordineras ibland, men det finns inga bevis för att läkemedlen lindrar fibromyalgirelaterad bensmärta , enligt National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS). Dessutom medför narkotika betydande risker för missbruk och missbruk.

Andra alternativ kan inkludera muskelavslappnande medel om du upplever muskelspasmer.

interventionella behandlingar
Om du upplever svår smärta och hembehandlingar inte har fungerat, prata med din läkare. De kommer sannolikt att börja med att ordinera sjukgymnastik. Detta kan hjälpa till att korrigera obalanser i dina muskler och sträcka ut dem.

För vissa kan sjukgymnastik vara för smärtsamt. I dessa situationer kan kombinationen av sjukgymnastik med epidurala steroidinjektioner hjälpa dig att få den terapi du behöver för att rätta till det underliggande problemet, samtidigt som du hanterar din smärta under sessionerna.

Andra alternativ inkluderar:

TENS-enhetsterapi
radiofrekvensablation
biofeedback-terapi
ryggmärgsstimulering
Om du lider av fibromyalgi i benen finns det behandlingar som kan hjälpa. Arbeta alltid med en läkare som är villig att titta på alla möjliga behandlingsalternativ för att hitta den bästa passformen för dig och din livsstil. Du kan hitta ännu fler förslag i vårt inlägg, ” 25 behandlingsalternativ för fibromyalgi för att slå din smärta” eller ” 31 tips för att bli av med smärta i benen “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *