Swedish

Saknar ditt “gamla liv” efter en diagnos: Här är vad du behöver

I flera år har jag gråtit över att jag ville ha tillbaka mitt gamla liv. Jag längtade efter tiden då jag inte hade ont, hade tillräckligt med energi för att ta mig igenom dagen och kunde göra allt jag ville utan att ta hänsyn till min kropp. Smärtan började när jag var 15 och jag ville bara gå ut som mina kamrater, shoppa hela dagen, göra roliga saker, gå till skolan utan att bli hindrad. Jag ville bara vara frisk. Jag ville ha tillbaka mitt gamla liv..utan fibromyalgi .Visa innehåll   Att sakna ditt “gamla liv” är vettigt Ditt bekymmerslösa liv där du inte behövde ta hänsyn till någonting. Klart man längtar efter detta. Det faktum att du nu plötsligt har smärtbesvär varje dag och är begränsad i energi är en ganska stor omställning. Att sakna ditt gamla liv är vettigt, men så smärtsamt. Du kämpar mot fibromyalgi, oförmögen och ovillig att förstå att detta nu är din verklighet. På något sätt har du hopp: om jag ignorerar det kanske det går över av sig självt. Kanske finns det en läkare eller terapeut som kan bota mig. Du ignorerar dina klagomål, fortsätter att överskrida dina gränser, vägrar be om hjälp och överanstränger dig varje dag. Som ett resultat upplever du ännu mer ilska mot din kropp, ger ännu mer motstånd och upplever ännu mer sorg. Om det bara vore som då.. Istället för att ta hänsyn till dina klagomål fortsätter du som du gjorde. Att ta hänsyn till din nya situation är alldeles för konfronterande och dessutom kan du knappt förstå att det här är ditt “nya liv”. Enligt godkännandeprocessen är det logiskt att du längtar efter ditt “gamla liv” och förnekar klagomålen. Slaget är fortfarande för stort, du sörjer och gör ditt bästa med allt du har för att gå tillbaka till hur det var. Det här är vad du behöver nu Att sakna ditt gamla liv kan göra mycket ont. Vad du behöver i detta skede är tid. Ta utrymme för att sörja: gråt, skrik, var arg… låt allt finnas där och ge allt utrymme. Men var också försiktig med dig själv och tro på att det här är en fas som du kommer att ta dig igenom förr eller senare. Det är viktigt att tillåta dig själv i detta skede att känna allt du känner . Att uttrycka dina känslor, att prata om vad du går igenom och att vara mild mot dig själv. Det är också ett stort slag att du har förlorat ditt “gamla liv” och att det kanske aldrig blir sig likt igen. Det här är något som tar tid, ge dig själv verkligen tid. Ur din ilska, låt dina tårar rinna, släpp ut allt. Detta är viktigt för bearbetningsprocessen. Så håll inte tillbaka. Ditt nya liv.. kommer det någonsin vänjas vid? Jag kommer att ta dig genom denna fas av acceptansprocessen och även prata om att forma ditt nya liv. För.. kommer den någonsin att vänja sig vid att lämna sitt “gamla liv” bakom sig? Och under tiden kommer du att forma ditt “nya liv”? Kommer det någonsin att bli okej? Kommer detta verkligen att fungera? Ja. Du kan göra detta och du kommer absolut att lyckas. Men det tar tid. Mitt liv nu är trevligt, trevligt och jag njuter verkligen av det. Jag bryr mig inte ens om “hur det var” längre. Mitt fokus ligger helt på hur det är nu. Det beror på att jag har lärt mig att känna igen, acceptera och leva med fibromyalgi och allt som följer med det. Det har gjort att jag har fått lite mer ro i livet och motståndet har försvunnit så att jag har kunnat forma mitt ’nya liv’. Jag kan i princip göra vad jag vill, men ibland måste jag ta hänsyn till mina klagomål. Jag har lärt mig att lyssna på min kropp utan att kompromissa med kvaliteten på mitt liv. Jag har kunnat forma mitt liv på ett sätt som jag verkligen kan njuta av. Men där jag inte alltid går över min gräns. Ditt “nya liv” kan också vara väldigt trevligt. Kanske annorlunda än hur det var, men det behöver inte nödvändigtvis vara värre. Och det kan vara svårt att se nu, men jag hoppas att du kommer till den punkt där du tror att hon hade rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *