Norway

Plantar fasciitt og fibromyalgi: er det en kobling?

De som lider av fibromyalgi har ofte smerter som er vanskelige å finne i kroppen. Denne smerten utstråler ofte gjennom hele kroppen, slik at den kan gjøre det diagnostisert andre forhold som du kan ha svært vanskelig.

En vanlig klage som er hørt fra pasienter med fibromyalgi er at føttene deres gjør vondt til det punktet at det gjør vondt å gå eller til og med stå på føttene i det hele tatt. Når dette er tilfelle, kan mange leger diagnostisere plantar fasciitt.

Hva er Plantar Fasciitis?

Til syvende og sist er dette smerter i hælen på foten. Og når man snakker om smerte, kan det være ekstremt harde smerter! Smerten er faktisk lokalisert i ligamentet som forbinder hælbenet ditt til tærne.

Det er den delen av foten vi ser buen. Det er derfor dette ofte forårsaker smerte når du står eller går.

En ting som alle trenger å huske om dette problemet er at du kan få dette i alle aldre. Imidlertid er det mer sannsynlig at de som er mye på beina har dette i en eller begge føttene.

Hvorfor oppstår Plantar Fasciitis?

Det ene spørsmålet som alle har: hvorfor skjer plantar fasciitt med de som er berørt? Det er flere grunner til at denne sykdommen rammer en person. Årsakene bak dette problemet inkluderer:

  • Når du går, ruller føttene innover.
  • Du har flate føtter eller til og med høye buer, noe som betyr at skoene ofte ikke passer så godt.
  • Du står, går eller løper i lange perioder.
  • Du bruker mye tid på harde overflater som ikke gir seg.
  • Du er overvektig.
  • Skoene dine passer dårlig eller de er utslitte, og gir lite eller ingen polstring.
  • Leggmusklene eller akillessenene i bena dine er stramme og forårsaker stress på foten.

Problemet med plantar fasciitt hos de som allerede har fibromyalgi er at det kan være vanskelig å diagnostisere.

I de fleste tilfeller vil en lege prøve å finne den nøyaktige plasseringen av hvor smerten din er for å avgjøre om plantar fasciitt er problemet eller ikke.

Det kan være røntgenbilder involvert for å avgrense om knuste eller sprukne bein kan være årsaken til smerten.

Presspunkter: Kan dette være skylden?

Et av problemene som omgir plantar fasciitt og fibromyalgi er trykkpunkter. For de som lider av fibromyalgi, har de flere trykkpunkter i hele kroppen som er sentrum for smerten de føler.

Mange av de som lider av denne sykdommen lurer på om det kan være trykkpunkter som gjør at de kjenner smertene i føttene?

Mens det ikke er noen trykkpunkter som er i nærheten av fotområdet. Det er imidlertid trykkpunkter på innsiden av knærne, det ytre hofteområdet og i korsryggen.

Disse trykkpunktene kan påvirke hvordan du går. Og som nevnt før, måten du går på kan ha stor innvirkning på om du utvikler plantar fasciitt eller ikke. Spesielt de trykkpunktene som kommer til å få deg til å halte!

Dette får mange til å anta at når det gjelder plantar fasciitt og fibromyalgi, er de bare en av de uheldige få som har mer enn én kronisk sykdom de har å gjøre med. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle.

Nye studier Finn nye forbindelser

Det er stadig nye studier på fibromyalgi gjennom hele året. Fibromyalgi er en av de sykdommene som fortsatt er fulle av mysterier.

Det medisinske miljøet ønsker fortsatt å vite hvorfor enkelte mennesker er rammet, hvorfor det er mer intenst for noen enn andre, og hvorfor er noen symptomer mer uttalt hos mennesker. Dette er alle viktige spørsmål som må besvares.

Men mens det fortsatt er mange spørsmål, har de oppdaget at det er en viss sammenheng mellom fibromyalgi og plantar fasciitt.

Det ble funnet at de som lider av fibromyalgi ofte har plantar fasciitt. Men de som har plantar fasciitt har ikke alltid fibromyalgi.

Derfor kan vi konkludere med at de med fibromyalgi er mer sannsynlig å ha plantar fasciitt.

Behandling av smerten

Problemet med å behandle fibromyalgi og plantar fasciitt er at hver person er forskjellig. For å behandle plantar fasciitt er ideen først å lindre smerten og betennelsen i hælen. For å gjøre dette kan en lege foreslå:

  • Smertestillende som også hjelper mot betennelse
  • En endring i fottøyet som personen bruker
  • Fysioterapi for å hjelpe med styrken av foten for å sikre at dette problemet ikke har igjen

Noen rettsmidler som vanlige folk har funnet nyttige er å suge føttene i et fotbalje. Varmen kan bidra til at foten føles mye bedre og lettere å bøye.

For behandling av fibromyalgi gis mange av de samme anbefalingene som smertestillende midler, og forbli fysisk slik at denne sykdommen ikke tar over hele livet ditt.

Mange fibromyalgipasienter opplever at de må endre livet litt mer for å sikre at de ikke overanstrenger seg fysisk, da dette kan gjøre smertene verre.

Sjansene er store, hvis du har fibromyalgi, har du smerter overalt. Men hvis du skulle se på alle smertene, kan du ha intense smerter i en eller begge føttene.

Dette er noe du må forholde deg til. Den gode nyheten er at de fleste pasienter ser en fullstendig bedring fra plantar fasciitt innen ett år.

Mens fibromyalgi er en av de sykdommene som egentlig ikke forsvinner, kan det gi deg lettelse å vite at du kan kvitte deg med den intense smerten i føttene med riktig behandling.

Fibromyalgi kan føre til at flere andre problemer blusser opp, nøkkelen er å finne en behandling som lindrer disse problemene slik at fibromyalgi ikke tar over hele livet ditt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *