Swedish

Plantar fasciit och fibromyalgi: finns det en koppling?

De som lider av fibromyalgi har ofta smärta som är svår att lokalisera i kroppen. Denna smärta utstrålar ofta genom hela kroppen så att den kan göra det möjligt att diagnostisera andra tillstånd som du kan ha mycket svårt.

Ett vanligt klagomål som hörs från patienter med fibromyalgi är att deras fötter gör så ont att det gör ont att gå eller till och med stå på fötterna alls. När så är fallet kan många läkare diagnostisera plantar fasciit.

Vad är plantar fasciit?

I slutändan är detta smärta i hälen på foten. Och när man pratar om smärta kan det vara extremt hård smärta! Smärtan sitter faktiskt i ligamentet som förbinder ditt hälben med tårna.

Det är den del av foten som vi ser valvet. Det är därför detta ofta orsakar smärta när man står eller går.

En sak som alla måste komma ihåg om det här problemet är att du kan få detta i alla åldrar. Men de som är på benen mycket är mer benägna att ha detta i ena eller båda fötterna.

Varför uppstår plantar fasciit?

Den enda frågan som alla har: varför händer plantar fasciit de som är drabbade? Det finns flera anledningar till att denna sjukdom drabbar en person. Orsakerna bakom detta problem inkluderar:

  • När du går rullar fötterna inåt.
  • Du har platta fötter eller till och med höga fotvalv vilket gör att skor ofta inte sitter så bra.
  • Du står, går eller springer under långa perioder.
  • Du spenderar mycket tid på hårda ytor som inte ger.
  • Du är överviktig.
  • Dina skor sitter inte bra eller så är de utslitna, vilket ger lite eller ingen stoppning.
  • Vadmusklerna eller akillessenorna i dina ben är spända och orsakar stress på foten.

Problemet med plantar fasciit hos dem som redan har fibromyalgi är att det kan vara svårt att diagnostisera.

I de flesta fall kommer en läkare att försöka fastställa den exakta platsen där din smärta är för att avgöra om plantar fasciit är problemet eller inte.

Det kan finnas röntgenstrålar inblandade för att minska om brutna eller spruckna ben kan vara orsaken till smärtan.

Tryckpunkter: Kan detta vara att skylla på?

En av de problem som omger plantar fasciit och fibromyalgi är tryckpunkter. För dem som lider av fibromyalgi har de flera tryckpunkter i hela kroppen som är centrum för smärtan de känner.

Många av dem som lider av denna sjukdom undrar om det kan vara tryckpunkter som gör att de känner smärtan i fötterna?

Medan det inte finns några tryckpunkter som är nära fotområdet. Det finns dock tryckpunkter på insidan av knäna, det yttre höftområdet och i nedre delen av ryggen.

Dessa tryckpunkter kan påverka hur du går. Och som nämnts tidigare kan sättet du går på ha en enorm inverkan på om du utvecklar plantar fasciit eller inte. Speciellt de tryckpunkter som kommer att få dig att halta!

Detta får många att anta att när det gäller plantar fasciit och fibromyalgi, så är de bara en av de få olyckliga som har mer än en kronisk sjukdom de har att göra med. Så är dock inte alltid fallet.

Nya studier Hitta nya kopplingar

Det finns nya studier på fibromyalgi hela året under hela året. Fibromyalgi är en av de sjukdomar som fortfarande är full av mysterier.

Det medicinska samfundet vill fortfarande veta varför vissa personer drabbas, varför det är mer intensivt för vissa än andra och varför vissa symtom är mer uttalade hos människor. Dessa är alla viktiga frågor som behöver besvaras.

Men även om det fortfarande finns många frågor, har de upptäckt att det finns något av ett samband mellan fibromyalgi och plantar fasciit.

Det visade sig att de som lider av fibromyalgi ofta har plantar fasciit. Men de som har plantar fasciit har inte alltid fibromyalgi.

Därför kan vi dra slutsatsen att de med fibromyalgi är mer benägna att ha plantar fasciit.

Behandla smärtan

Problemet med att behandla fibromyalgi och plantar fasciit är att varje person är olika. För att behandla plantar fasciit är tanken att först lindra smärtan och inflammationen i hälen. För att göra detta kan en läkare föreslå:

  • Smärtstillande medel som också hjälper mot inflammation
  • En förändring av skorna som personen bär
  • Sjukgymnastik för att hjälpa till med styrkan i foten för att säkerställa att detta problem inte har igen

Några botemedel som vanliga människor har funnit hjälpsamma är att blötlägga sina fötter i en fotbalja. Värmen kan bidra till att foten känns mycket bättre och lättare att flexa.

För behandling av fibromyalgi ges många av samma rekommendationer som smärtstillande medel, och att förbli fysisk så att denna sjukdom inte tar över hela ditt liv.

Många fibromyalgipatienter upplever att de måste förändra sitt liv lite mer för att säkerställa att de inte överanstränger sig fysiskt, eftersom detta kan göra smärtan värre.

Chansen är stor att om du har fibromyalgi har du smärta överallt. Men om du skulle titta på all smärta kan du ha intensiv smärta i ena eller båda fötterna.

Detta är något som du kommer att behöva ta itu med. Den goda nyheten är att de flesta patienter ser en fullständig återhämtning från plantar fasciit inom ett år.

Även om fibromyalgi är en av de sjukdomar som inte riktigt försvinner, kan det ge dig lättnad att veta att du kan bli av med den intensiva smärtan i fötterna med rätt behandling.

Fibromyalgi kan få flera andra problem att blossa upp, nyckeln är att hitta en behandling som lindrar dessa problem så att fibromyalgi inte tar över hela ditt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *