Norway

Mister du styrke i hendene? pasientene med fibromyalgi sier ja

Et vanlig kjennetegn som de fleste fibromyalgi-pasienter har, er en diffus smerte som påvirker en stor del av kroppen.

Dette foruroligende symptomet er vanligvis ledsaget av morgenleddstivhet, parestesier i hender og føtter, dvs. prikking og nummenhet, søvnforstyrrelser og fremfor alt en følelse av angst og tretthet som følger dem gjennom dagen.

Denne trettheten bidrar til at fibromyalgi har en dårlig toleranse for innsatsen som påvirker opptil 90 % av pasientene. Det er derfor en studie utført av et team fra Universitetet i Granada,

og publisert i januar 2011 i Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, analyserte motstanden som disse pasientene presenterer i hånden, for å kunne bruke den som et komplementært verktøy i evalueringen av alvorlighetsgraden av fibromyalgi hos kvinner.

Målet var å bestemme kapasiteten til styrketesten i hånden, ved å skille mellom tilstedeværelse og fravær av fibromyalgi og alvorlighetsgraden av den hos 81 kvinner med sykdommen og 44 friske kvinner.

De målte motstanden til kraften i hånden med en test av maksimal isometrisk styrke, ved hjelp av et hånddynamometer. Kvinnene ble klassifisert etter poengsummen oppnådd i: Moderat fibromyalgi (<70) og Alvorlig fibromyalgi (70 eller mer). Resultatene de observerte var:

Terskelstyrkemotstanden i hånden som best skiller mellom tilstedeværelse og fravær av fibromyalgi var 23,1 kg.

Terskelen som best skiller mellom alvorlig og moderat fibromyalgi var 16,9 kg.

En motstand mot håndstyrke på 23,1 kg eller mindre var assosiert med å ha 33,8 ganger høyere sannsynlighet for å lide av fibromyalgi etter aldersgrense.

I fibromyalgigruppen var en håndkraftstyrke på 16,9 kg eller mindre assosiert med en 5,3 ganger høyere sannsynlighet for å lide av alvorlig fibromyalgi.

Konklusjonene presentert av disse forskerne er: at motstanden av kraften i hånden er redusert hos kvinner med fibromyalgi, så vel som hos de med alvorlig fibromyalgi med hensyn til deres partnere med moderat fibromyalgi. De foreslår også at de kvinnene som ikke overholder disse foreslåtte standardene kan veilede legen til å stille en god diagnose,

siden det vil bli brukt som et nyttig og informativt verktøy. Har du lagt merke til at du har mindre motstand og styrke i hendene enn dine venner/familie? I hvilke sider av hverdagen er et handikap?

Vi håper du deler dine inntrykk med oss, som vi sender til våre medlemmer av pasientene.

Dele denne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *