Dutch

Israëlische bevinding kan moeilijk te diagnosticeren fibromyalgie gemakkelijk te bevestigen maken

De chronische pijnaandoening kan worden opgespoord op basis van analyse van het darmmicrobioom, zeggen wetenschappers in collegiaal getoetst onderzoek, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor objectieve diagnose, behandeling

Een diagnostische methode voor de notoir moeilijk te bevestigen medische aandoening fibromyalgie zou in de pijplijn kunnen zitten dankzij nieuw Israëlisch-Canadees onderzoek, zeggen wetenschappers.

Fibromyalgie veroorzaakt pijn, vermoeidheid, cognitieve problemen en tal van andere symptomen. Het Israëlische National Insurance Institute beschouwt fibromyalgie – dat vooral vrouwen treft – als een handicap.

Momenteel kunnen artsen fibromyalgie alleen diagnosticeren op basis van symptomen. Ze stellen patiënten veel vragen en moeten tal van andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose, elimineren voordat ze een diagnose stellen.

Veel medische professionals zijn gebrand op een objectieve diagnostische methode, zowel om praktische redenen als om degenen die twijfelen aan de echtheid van de aandoening af te wijzen.

De aandoening “heeft geen duidelijke biologische markers en trekt daarom vijandigheid aan van sommigen in de medische gemeenschap”, vertelde reumatoloog prof. Dan Buskila van Beersheba’s Soroka University Medical Center en Ben Gurion University, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van de aandoening, aan The Times of Israel in oktober.

Nu zeggen onderzoekers van de Rambam Health Care Campus in Haifa en het Canadese McGill University Health Centre dat ze biologische markers hebben gevonden. Ze rapporteren in het collegiaal getoetste tijdschrift Pain dat ze patronen in de darm hebben geïdentificeerd die de basis zouden kunnen vormen van een objectieve methode om fibromyalgie te diagnosticeren.

Ze bouwden een algoritme voor onderzoeksdoeleinden dat de inzichten kon gebruiken om fibromyalgie te detecteren, en hopen het uiteindelijk te ontwikkelen tot een hulpmiddel voor artsen.

Het team toonde in 2019 voor het eerst aan dat fibromyalgie verband houdt met veranderingen in het darmmicrobioom. Nu heeft het nauwkeurige microbioomveranderingen gedocumenteerd waarvan het zegt dat het veelbetekenende tekenen zijn van fibromyalgie.

De meeste veranderingen zijn van invloed op gal, namelijk zuren die de overgroei van darmbacteriën onder controle houden en beschermen tegen ontstekingen. Mensen met fibromyalgie hebben andere hoeveelheden en soorten galmetaboliserende darmbacteriën dan anderen, en verschillende galzuurconcentraties in het bloed, verklaarde Dr. Amir Minerbi van Rambam’s Institute for Pain Medicine, een auteur van het onderzoek.

“Deze bevindingen zijn verrassend en tonen een sterk verband aan tussen de samenstelling van de darmbacteriën, de concentratie van galzuren in het bloed en de ernst van de symptomen bij mensen met fibromyalgie”, zegt Minerbi.

Hij benadrukte dat het idee dat galzuren fysiologische processen kunnen beïnvloeden niet nieuw is en grondig is onderzocht met betrekking tot tal van aandoeningen, waaronder viscerale pijn. Hij zei echter dat hun verband met fibromyalgie weinig aandacht heeft gekregen.

Het eerste gebruik van het nieuwe onderzoek zal naar verwachting in de diagnostiek zijn. Zelfs in deze vroege onderzoeksfase is het team van Minerbi erin geslaagd een rudimentair algoritme te ontwikkelen dat het syndroom met een hoge mate van nauwkeurigheid kan diagnosticeren op basis van de concentratie van galzuren in het bloed.

Illustratie van het menselijk microbioom (Design Cells via iStock door Getty Images)

Het team schreef in zijn studie: “Statistische leeralgoritmen kunnen individuen met fibromyalgie nauwkeurig detecteren met behulp van de concentratie van deze serumgalzuren.” Het hoopt nu hieraan verder te werken, met het oog op de productie van een diagnostisch hulpmiddel dat op grote schaal kan worden gebruikt in klinieken.

Minerbi merkte op dat de relevantie van het onderzoek verder gaat dan diagnose en uiteindelijk een strategie zou kunnen bieden om fibromyalgie te behandelen, als wordt aangetoond dat de ongebruikelijke patronen in de ingewanden van getroffen mensen daadwerkelijk fibromyalgie veroorzaken. De hoop is dat als dit het geval is, therapieën om het microbioom aan te passen potentieel kunnen hebben als behandelingen.

Dr. Yoram Shir, een van Minerbi’s co-auteurs van McGill, zei dat het nieuwe onderzoek “ons dichter bij het ontwikkelen van een effectieve behandeling brengt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *