Norway

Fibromyalgileger advarer: “Tramadol dreper flere liv enn noe annet medikament”

Smertestillende midler gjør ingen skade hvis de tas riktig, men de blir svært farlige når de blandes med andre rusmidler eller alkohol. I fjor var det 33 dødsfall i Nord-Irland, knyttet til Tramadol alene. Blant de omkomne var en 16 år gammel jente og en 70 år gammel pensjonist. Opioidmedisinen brukes til å behandle moderate til sterke smerter og bør kun tas på resept. I 2014 ble det klassifisert som et ulovlig klasse C opioid som ikke kan utleveres uten resept.

Problemet er at mange allerede er avhengige av Tramadol og henvender seg til det svarte markedet for det fordi de ikke lenger kan få resept for å stoppe behandlingen eller fordi legen har skrevet ut et annet medikament til dem.

“Fordi det er et ofte brukt og foreskrevet stoff, tror jeg at folk ikke innser den potensielle risikoen ved å ta tramadol uten medisinsk tilsyn,” sier Nord-Irlands statspatolog professor Jack Crane.

Crane krever at Tramadol-klassifiseringen oppdateres på nytt slik at den oppgraderes til klasse “A”.

Smertebehandling: toleranse og avhengighet

Noen legemidler som brukes til å behandle smerte kan være vanedannende. Avhengighet er forskjellig fra fysisk avhengighet eller toleranse. Ved fysisk avhengighet oppstår abstinenssymptomer når et stoff plutselig stoppes. Toleranse oppstår når startdosen av et stoff mister sin effektivitet over tid. Avhengighet er en psykologisk og atferdsmessig reaksjon som noen mennesker utvikler ved bruk av narkotiske smertestillende midler.

Personer som bruker opioider på lang sikt kan utvikle toleranse og fysisk avhengighet, selv om dette ikke betyr at de er avhengige. Generelt forekommer avhengighet bare hos en liten prosentandel av mennesker når narkotika brukes under forsvarlig medisinsk tilsyn.

Opioide smertestillende midler med effekter som ligner på opium eller morfin kan være svært vanedannende og virker ved å binde seg til reseptorer i hjernen, som blokkerer smertefølelsen.

De bør ikke brukes i mer enn 3 eller 4 måneder, unntatt under direkte tilsyn av legen din.

Noen navn på opiater:

Kodein.
fentanyl
Hydrokodon.
hydromorfon
meperidin
Morfin.
oksidon
tramadol
Dele denne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *