Swedish

Fibromyalgiläkare varnar: “Tramadol dödar fler liv än någon annan medicin”

Tramadol, det receptbelagda smärtstillande medel som används av hundratusentals människor varje dag, dödar fler människor än någon annan drog, inklusive heroin och kokain.

Smärktabletten orsakar ingen skada om den tas på rätt sätt, men den blir mycket farlig om den blandas med andra droger eller alkohol. Förra året var det 33 dödsfall i Nordirland, bara kopplat till Tramadol. Bland de döda fanns en 16-årig flicka och en 70-årig pensionär. Den opioidbaserade medicinen används för att behandla måttlig eller svår smärta och bör endast tas med recept. 2014 klassades det som ett illegalt klass C opioidläkemedel som inte kan erbjudas utan recept.

Problemet är att många redan är beroende av Tramadol och vänder sig till den svarta marknaden för att få det eftersom de inte längre kan få recept för att avsluta sin behandling, eller för att deras läkare har skrivit ut ett annat läkemedel.

“Eftersom det är ett läkemedel som är så vanligt att använda och ordineras, tror jag inte att folk inser den potentiella risken de har om de använder Tramadol utan medicinsk övervakning”, förklarar Jack Jack, en patolog i Nordirland.

Faucet kräver att Tramadol-klassificeringen uppdateras igen så att den uppdateras till klass “A”.

Smärtkontroll: tolerans och beroende

Vissa mediciner som används för att behandla smärta kan vara beroendeframkallande. Beroende skiljer sig från fysiskt beroende eller tolerans. I fall av fysiskt beroende uppstår abstinenssymtom när en substans plötsligt sätts ut. Tolerans uppstår när den initiala dosen av ett ämne förlorar sin effektivitet med tiden. Beroende är ett psykologiskt och beteendemässigt svar som människor utvecklar när de använder narkotiska smärtstillande medel.

Människor som använder opioidmediciner på lång sikt kan utveckla tolerans och fysiskt beroende, även om detta inte betyder att de är beroende. I allmänhet förekommer missbruk endast hos en liten andel av människor när läkemedel används med adekvat medicinsk övervakning.

Opioidsmärtstillande medel med liknande effekter som opium eller morfin kan vara mycket beroendeframkallande och fungera genom att hålla sig till receptorerna i hjärnan som blockerar smärtkänslan.

Det ska inte användas i mer än 3 eller 4 månader om det inte görs under direkt övervakning av din läkare.

Några namn på opiater:

  • Kodein.
  • fentanyl
  • Hydrokodon.
  • hydromorfon
  • meperidin
  • Morfin.
  • oxikodon
  • Tramadol

Dela detta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *