Dutch

Fibromyalgie: patiënten worden meer dan 6 keer per nacht wakker

Mensen met fibromyalgie hebben ook last van slaapstoornissen. ‘S Nachts worden patiënten minstens 6 keer per nacht wakker.

De overgrote meerderheid van de mensen met    fibromyalgie    heeft    moeite met slapen   . En volgens een    Canadese studie    gepubliceerd in de Clinical Journal of Pain, hebben patiënten specifieke slaapstoornissen. Deze aandoening zou een nieuwe indicator kunnen zijn van deze moeilijk te diagnosticeren pathologie.

Fibromyalgie is eigenlijk een    onbekende en slecht ondersteunde ziekte   . Dit is echter niet ongebruikelijk: tussen de 2 en 3 miljoen Fransen worden getroffen. Ze lijden aan pijn in het hele lichaam zonder de bron van deze aandoeningen te kunnen identificeren, die verband houden met schade aan de zenuwvezels die pijninformatie doorgeven of aan een verandering in pijnbeheer. Patiënten klagen ook over vermoeidheid, angst en slapeloosheid.

Patiënten worden 6 keer per nacht wakker.

Om de aard van slaapstoornissen bij mensen met fibromyalgie beter te begrijpen, bestudeerden onderzoekers van de Universiteit van Ontario (Canada) 132 patiënten, 109 slapelozen en 52 mensen zonder slaapproblemen. Gedurende 2 opeenvolgende nachten werd haar volledige droom vastgelegd door polysomnografie. Dankzij de elektroden die op de hoofdhuid en de gezichten van de vrijwilligers waren geplaatst, konden de onderzoekers de slaapduur, de cycli en de verschillende slaapstadia analyseren, evenals de tijd om in slaap te vallen.

Wetenschappers observeren dat mensen met fibromyalgie en slapelozen meer moeite hebben om in slaap te vallen dan mensen zonder de stoornis en een gefragmenteerde diepe slaap hebben. Hun nachten worden gekenmerkt door een grotere opeenvolging van nachtelijke ontwaken en korte slaapperioden dan degenen die met twee oren slapen. Deze deelnemers zouden minimaal 6 keer per nacht gewekt worden.

Wetenschappers wijzen er echter op dat deze waakfasen korter zijn bij mensen met fibromyalgie dan bij mensen met primaire slapeloosheid, ze komen vaker voor.

Herstel een continue droom.

Dit werk suggereert dat mensen met fibromyalgie niet dezelfde slaapproblemen hebben als mensen met slapeloosheid. Door deze verschillen te identificeren, kunnen professionals deze aandoeningen beter diagnosticeren en behandelen. Voor fibromyalgie zou de behandeling de frequentie van waakepisodes verminderen en een continue slaap behouden.

Een    studie    gepubliceerd in het    Journal of Neurophysiology    afgelopen februari gaf aan dat deze slaapstoornissen voortkomen uit de thalamus, een hersengebied dat de slaap reguleert. Onderzoekers van UC Berkeley vonden afwijkingen in diepe slaapgolven. Maar dat laatste kon worden hersteld dankzij een medicijn dat werd voorgeschreven voor narcolepsie. Een ontdekking die een behandelingsmogelijkheid biedt om de slaap te herstellen en fibromyalgie te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *