Dutch

Fibromyalgie: de pijn die in stilte schreeuwt en het leven ongeldig maakt

Fibromyalgie: de pijn die in stilte schreeuwt en het leven ongeldig maakt.

Fibromyalgie (FM) is een syndroom dat wordt gekenmerkt door chronische, gegeneraliseerde en acute pijn die wordt begrensd door pijnpunten, de zogenaamde “gevoelige punten”. Het tast niet alleen de dwarsgestreepte spieren aan, maar ook de pezen en ligamenten.

Al deze geassocieerde klinische aandoeningen resulteren in een slechte kwaliteit van leven, waarbij zelfs de routinematige activiteiten van het individu worden uitgevoerd tegen hoge fysieke en cognitieve kosten.

In termen van incidentie treft het 2 tot 5% van de wereldbevolking, voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, hoewel het ook andere leeftijdsgroepen treft en ongeacht het geslacht.

Hoewel bij fibromyalgie de pijn niet zichtbaar is, is het echt en veroorzaakt het veel leed en ongemak. Het wordt echter over het algemeen verkeerd begrepen door mensen vanwege een gebrek aan informatie. Misschien omdat alleen het zichtbare serieus wordt genomen.

Met andere woorden, wat de persoon als pijn meldt en de intensiteit ervan is een zeer subjectieve kwestie, die kan worden beschouwd als luiheid of als een excuus om verantwoordelijkheid te vermijden.

Hoewel bij fibromyalgie de pijn niet zichtbaar is en “stil schreeuwt”, betekent dit niet dat het minder stekend is dan welke andere pijn dan ook.

Om deze redenering te vergemakkelijken, zou ik een vergelijking willen maken: wanneer een persoon een ongeluk krijgt en bijvoorbeeld een arm of een been breekt, wordt de pijn veroorzaakt door mechanisch trauma waargenomen bij klinische onderzoeken, wanneer een snee diep is en bloedingen veroorzaakt , wordt de pijn begrepen en geholpen door het dramatische beeld dat daar wordt gepresenteerd.

Bij kneuzingen, ontwrichtingen en zwelling door slagen of enig mechanisch trauma is er een zichtbare pijnlijke bevinding; bij brandwonden, idem. Bij ziekten waarvan de symptomen waarneembaar zijn, wordt pijn geaccepteerd en begrepen.

Bij pijnlijke syndromen en aandoeningen behoort fysieke en/of emotionele pijn toe aan degene die het voelt, aan degene die lijdt, en het wordt niet gemakkelijk gesocialiseerd vanwege het gebrek aan zichtbaarheid en daarom vaak zelfs in diskrediet.

Professionals die werkzaam zijn in de behandeling van fibromyalgie:

Onder andere reumatoloog, osteopaat, psycholoog, fysiotherapeut, psychiater, fysiotherapeut, retoproctoloog.

Diagnose:

Omdat het symptomen gemeen heeft met andere reumatische aandoeningen, is fibromyalgie moeilijk te diagnosticeren, wat bij uitstek klinisch is en wordt gedaan met uitsluiting van andere medische aandoeningen.

Om de diagnose te stellen, moet musculoskeletale pijn acuut, diffuus en aanhoudend zijn, aan beide zijden van het lichaam en gedurende ten minste 3 maanden.

Fibromyalgie heeft een constellatie van symptomen die hieronder zullen worden weergegeven, omdat het een echte magneet is voor de ontwikkeling van secundaire ziekten en aandoeningen, de zogenaamde comorbiditeiten.

Ga daarom naar een reumatoloog als je je identificeert met de symptomen. Hoe vroeger de behandeling, hoe beter de prognose.

Het belang van psychotherapie bij de behandeling van fibromyalgie:

In het praktische leven is er geen scheiding tussen emotionele en fysieke gezondheid, aangezien beide geïntegreerd zijn en elkaar rechtstreeks beïnvloeden. Vooral bij syndromen, zoals fibromyalgie, waarbij het niet wordt waargenomen of gediagnosticeerd door middel van klinische onderzoeken, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe elk individu zijn pijn waarneemt en ervaart, en hoe hij omgaat met dagelijkse stress.

Het begrijpen van pijn is een complex proces en in deze context is het cruciaal om te werken aan de vervormde gedachten, gevoelens, emoties, gedragingen en overtuigingen die verband houden met de perceptie van pijn en wat het voor elke persoon in het bijzonder vertegenwoordigt.

Omdat pijn direct verband houdt met stress en de intensiteit ervan toeneemt wanneer de persoon overbelast en gestikt is, is psychotherapeutisch werk niet alleen belangrijk voor de evaluatie van het stressmanagement zelf, maar ook voor de analyse van de symptomen zelf. van fibromyalgie, die vaak angst- en depressieve symptomen omvatten.

Het werken aan de onderliggende inhoud van de gepresenteerde symptomen voor een beter begrip van wat de externe triggers waren en vooral de interne omgevingsfactoren die hielpen om vervormde en disfunctionele percepties met betrekking tot de chroniciteit van de pijn te manifesteren en/of in stand te houden, is een belangrijk onderdeel van de behandeling van fibromyalgie.

Niet minder belangrijk is het door middel van psychotherapeutische technieken werken aan cognitieve problemen zoals concentratie en geheugen.

Symptomen van fibromyalgie:

Neuralgie: pijn die optreedt in een zenuw of een groep zenuwen die pijnlijk ongemak veroorzaakt;

Spijsverteringsproblemen: constipatie of diarree;

Spierspanning: pijn veroorzaakt door contractuur, die zich manifesteert in spierstijfheid, voornamelijk in de nek, schouders en rug;

Angstige symptomen: constante angst, overmatige zorgen en een neiging om kleine gebeurtenissen te catastroferen;

Zwelling: veroorzaakt door het vasthouden van intercellulaire vloeistoffen;

ontstoken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *