Dutch

Fibromyalgie-artsen waarschuwen: “Tramadol doodt meer levens dan enig ander medicijn”

Tramadol, de voorgeschreven pijnstiller die dagelijks door honderdduizenden mensen wordt gebruikt, doodt meer mensen dan welke andere drug dan ook, inclusief heroïne en cocaïne.

De pijnstiller veroorzaakt geen schade als hij correct wordt ingenomen, maar wordt erg gevaarlijk als hij wordt gemengd met andere drugs of alcohol. Vorig jaar waren er 33 doden in Noord-Ierland, alleen al in verband met Tramadol. Onder de doden waren een 16-jarig meisje en een 70-jarige gepensioneerde. Het opioïd-gebaseerde medicijn wordt gebruikt om matige of ernstige pijn te behandelen en mag alleen op recept worden ingenomen. In 2014 werd het geclassificeerd als een illegale klasse C opioïde drug die niet zonder recept kan worden aangeboden.

Het probleem is dat veel mensen al verslaafd zijn aan Tramadol en zich tot de zwarte markt wenden om het te krijgen omdat ze geen recepten meer kunnen krijgen om hun behandeling te beëindigen, of omdat hun arts een ander medicijn heeft voorgeschreven.

“Omdat het een medicijn is dat zo vaak wordt gebruikt en voorgeschreven, denk ik niet dat mensen zich realiseren hoeveel risico ze lopen als ze Tramadol gebruiken zonder medisch toezicht”, legt Jack Jack, een patholoog in Noord-Ierland, uit.

Kraan roept op om de Tramadol-classificatie opnieuw te updaten, zodat deze wordt bijgewerkt naar klasse “A”.

Pijnbestrijding: tolerantie en verslaving

Sommige medicijnen die worden gebruikt om pijn te behandelen, kunnen verslavend zijn. Verslaving is iets anders dan lichamelijke afhankelijkheid of tolerantie. Bij lichamelijke afhankelijkheid treden ontwenningsverschijnselen op wanneer een middel plotseling wordt gestaakt. Tolerantie treedt op wanneer de aanvangsdosis van een stof na verloop van tijd zijn effectiviteit verliest. Verslaving is een psychologische en gedragsmatige reactie die mensen ontwikkelen bij het gebruik van verdovende pijnstillers.

Mensen die langdurig opioïde medicijnen gebruiken, kunnen tolerantie en lichamelijke afhankelijkheid ontwikkelen, hoewel dit niet betekent dat ze verslaafd zijn. Over het algemeen komt verslaving slechts bij een klein percentage van de mensen voor bij gebruik van medicijnen onder adequaat medisch toezicht.

Opioïde pijnstillers met effecten die vergelijkbaar zijn met die van opium of morfine, kunnen zeer verslavend zijn en werken door vast te houden aan de receptoren in de hersenen die het pijngevoel blokkeren.

Het mag niet langer dan 3 of 4 maanden worden gebruikt, tenzij het wordt gedaan onder direct toezicht van uw arts.

Enkele namen van opiaten:

  • codeïne.
  • fentanyl
  • Hydrocodon.
  • hydromorfon
  • meperidine
  • Morfine.
  • oxycodon
  • tramadol

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *