Norway

Fibromyalgi: smerten som skriker i stillhet og ugyldiggjør livet

Fibromyalgi: smerten som skriker i stillhet og ugyldiggjør livet.

Fibromyalgi (FM) er et syndrom preget av kroniske, generaliserte og akutte smerter avgrenset av smertepunkter, de såkalte “sensitive punkter”. Det angriper ikke bare de tverrstripete musklene, men også sener og leddbånd.

Alle disse assosierte kliniske tilstandene resulterer i dårlig livskvalitet, der selv den enkeltes rutinemessige aktiviteter utføres med store fysiske og kognitive kostnader.

Når det gjelder forekomst, påvirker det 2 til 5 % av verdens befolkning, hovedsakelig kvinner mellom 30 og 50 år, selv om det påvirker andre aldersgrupper og uavhengig av kjønn.

Selv om smerten ikke er synlig ved fibromyalgi, er den ekte og forårsaker mye lidelse og ubehag. Imidlertid blir det generelt misforstått av folk på grunn av mangel på informasjon. Kanskje fordi bare det synlige blir tatt på alvor.

Med andre ord, hva personen rapporterer som smerte og dens intensitet er en veldig subjektiv sak, som kan betraktes som latskap eller en unnskyldning for å unngå ansvar.

Selv om smerten ved fibromyalgi ikke er synlig og “skriker stille”, betyr ikke dette at den er mindre stikkende enn noen annen smerte.

For å lette dette resonnementet vil jeg gjerne foreta en sammenligning: Når en person har en ulykke og bryter en arm eller et ben, for eksempel, observeres smerten forårsaket av mekanisk traume i kliniske undersøkelser, når et kutt er dypt og forårsaker blødning , smerten blir forstått og hjulpet av det dramatiske bildet som presenteres der.

Ved blåmerker, dislokasjoner og hevelser fra slag eller mekaniske traumer er det et synlig smertefullt funn; i brannskader, ditto. Ved sykdommer hvis symptomer er observerbare, er smerte akseptert og forstått.

Ved smertefulle syndromer og lidelser tilhører fysisk og/eller følelsesmessig smerte den som føler den, den som lider, og den er ikke lett sosialisert på grunn av dens manglende synlighet og derfor ofte til og med miskreditert.

Fagpersoner som jobber med behandling av fibromyalgi:

Revmatolog, Osteopat, Psykolog, Fysioterapeut, Psykiater, Fysiopedagog, Retoproktolog, blant andre.

Diagnose:

Fordi det har symptomer til felles med andre revmatiske sykdommer, er fibromyalgi vanskelig å diagnostisere, noe som er utpreget klinisk og gjøres med unntak av andre medisinske tilstander.

For å fullføre diagnosen må muskel- og skjelettsmerter være akutte, diffuse, vedvarende, på begge sider av kroppen, og i minst 3 måneder.

Fibromyalgi har en konstellasjon av symptomer som vil bli presentert nedenfor, og er en sann magnet for utvikling av sekundære sykdommer og lidelser, såkalte komorbiditeter.

Derfor, hvis du identifiserer deg med symptomene, gå til en revmatolog. Jo tidligere behandling, jo bedre prognose.

Betydningen av psykoterapi i behandlingen av fibromyalgi:

I det praktiske livet er det ingen skille mellom følelsesmessig og fysisk helse, siden begge er integrerte, direkte forstyrrer hverandre. Hovedsakelig ved syndromer, som fibromyalgi, der den ikke observeres eller diagnostiseres gjennom kliniske undersøkelser, er det nødvendig å forstå hvordan hver enkelt person oppfatter og opplever smerten sin, samt hvordan de håndterer daglig stress.

Å forstå smerte er en kompleks prosess og i denne sammenhengen er det avgjørende å jobbe med de forvrengte tankene, følelsene, følelsene, atferden og troene knyttet til oppfatningen av smerte og hva den representerer for hver enkelt person.

Siden smerte er direkte relatert til stress, og øker intensiteten når personen er overbelastet og kvalt, er psykoterapeutisk arbeid viktig ikke bare for evalueringen av selve stressmestringen, men også for analysen av symptomene i seg selv. av fibromyalgi, som ofte inkluderer angst og depressive symptomer.

Arbeid med det underliggende innholdet i symptomene som presenteres for en bedre forståelse av hva som var de ytre triggerne og spesielt de indre miljøfaktorene som bidro til å manifestere og/eller opprettholde forvrengte og dysfunksjonelle oppfatninger knyttet til smertens kroniske karakter, er en viktig del av prosess Fibromyalgibehandling.

Ikke mindre viktig er det å jobbe gjennom psykoterapeutiske teknikker med kognitive problemer som konsentrasjon og hukommelse.

Symptomer på fibromyalgi:

Nevralgi: smerte som oppstår i en nerve eller gruppe av nerver som forårsaker verkende ubehag;

Fordøyelsesproblemer: forstoppelse eller diaré;

Muskelspenning: smerter forårsaket av kontraktur, manifesterer muskelstivhet hovedsakelig i nakke, skuldre og rygg;

Angstsymptomer: konstant frykt, overdreven bekymring og en tendens til å katastrofale små hendelser;

Hevelse: Forårsaket av retensjon av intercellulære væsker;

sår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *