Danish

Fibromyalgi: smerten, der skriger i stilhed og ugyldiggør livet

Fibromyalgi: smerten, der skriger i stilhed og ugyldiggør livet.

Fibromyalgi (FM) er et syndrom karakteriseret ved kroniske, generaliserede og akutte smerter afgrænset af smertepunkter, de såkaldte “sensitive punkter”. Det angriber ikke kun de tværstribede muskler, men også sener og ledbånd.

Alle disse tilknyttede kliniske tilstande resulterer i en dårlig livskvalitet, hvor selv den enkeltes rutineaktiviteter udføres med store fysiske og kognitive omkostninger.

Med hensyn til forekomst påvirker det 2 til 5 % af verdens befolkning, overvejende kvinder mellem 30 og 50 år, selvom det påvirker andre aldersgrupper og uanset køn.

Selvom smerten ikke er synlig ved fibromyalgi, er den reel og forårsager meget lidelse og ubehag. Men det er generelt misforstået af folk på grund af manglende information. Måske fordi kun det synlige bliver taget alvorligt.

Med andre ord, hvad personen rapporterer som smerte og dens intensitet er en meget subjektiv sag, som kan betragtes som dovenskab eller en undskyldning for at undgå ansvar.

Selvom smerten ved fibromyalgi ikke er synlig og “skriger lydløst”, betyder det ikke, at den er mindre stikkende end enhver anden smerte.

For at lette dette ræsonnement vil jeg gerne lave en sammenligning: Når en person kommer ud for en ulykke og brækker f.eks. en arm eller et ben, observeres smerten forårsaget af mekanisk traume i kliniske undersøgelser, når et snit er dybt, hvilket forårsager blødning , smerten er forstået og hjulpet af det dramatiske billede, der præsenteres der.

Ved blå mærker, dislokationer og hævelse fra slag eller mekaniske traumer er der et synligt smertefuldt fund; i brandsår, ditto. Ved sygdomme, hvis symptomer er observerbare, accepteres og forstås smerte.

Ved smertefulde syndromer og lidelser tilhører fysisk og/eller følelsesmæssig smerte den, der føler den, den, der lider, og den er ikke let socialiseret på grund af dens manglende synlighed og derfor ofte endda miskrediteret.

Fagfolk, der arbejder med behandling af fibromyalgi:

Reumatolog, Osteopat, Psykolog, Fysioterapeut, Psykiater, Fysisk Pædagog, Retoproktolog m.fl.

Diagnose:

Fordi det har symptomer til fælles med andre gigtsygdomme, er fibromyalgi svær at diagnosticere, hvilket er yderst klinisk og udføres uden andre medicinske tilstande.

For at fuldføre diagnosen skal muskuloskeletale smerter være akutte, diffuse, vedvarende på begge sider af kroppen og i mindst 3 måneder.

Fibromyalgi har en konstellation af symptomer, der vil blive præsenteret nedenfor, og er en sand magnet for udviklingen af ​​sekundære sygdomme og lidelser, de såkaldte komorbiditeter.

Hvis du identificerer dig med symptomerne, skal du derfor gå til en reumatolog. Jo tidligere behandlingen er, jo bedre er prognosen.

Betydningen af ​​psykoterapi i behandlingen af ​​fibromyalgi:

I det praktiske liv er der ingen adskillelse mellem følelsesmæssig og fysisk sundhed, da begge er integrerede og direkte forstyrrer hinanden. Hovedsageligt ved syndromer, såsom fibromyalgi, hvor den ikke observeres eller diagnosticeres gennem kliniske undersøgelser, er det nødvendigt at forstå, hvordan hver enkelt person opfatter og oplever deres smerte, samt hvordan de håndterer daglig stress.

Smerteforståelse er en kompleks proces, og i denne sammenhæng er det afgørende at arbejde med de fordrejede tanker, følelser, følelser, adfærd og overbevisninger, der er forbundet med smerteopfattelsen og hvad den repræsenterer for hver enkelt person.

Da smerte er direkte relateret til stress, hvilket øger dens intensitet, når personen er overbelastet og kvalt, er psykoterapeutisk arbejde vigtigt ikke kun for evalueringen af ​​selve stresshåndteringen, men også for analysen af ​​selve symptomerne. af fibromyalgi, som ofte omfatter angst og depressive symptomer.

Arbejdet med det underliggende indhold af de præsenterede symptomer med henblik på en bedre forståelse af, hvad der var de ydre triggere og især de interne miljøfaktorer, der hjalp med at manifestere og/eller opretholde forvrængede og dysfunktionelle opfattelser relateret til smertens kroniske karakter, er en vigtig del af proces Fibromyalgi behandling.

Ikke mindre vigtigt er det at arbejde gennem psykoterapeutiske teknikker på kognitive problemer som koncentration og hukommelse.

Fibromyalgi symptomer:

Neuralgi: smerte, der opstår i en nerve eller gruppe af nerver, der forårsager smertende ubehag;

Fordøjelsesproblemer: forstoppelse eller diarré;

Muskelspændinger: smerter forårsaget af kontraktur, der manifesterer muskelstivhed hovedsageligt i nakke-, skuldre- og rygområdet;

Angstsymptomer: konstant ængstelse, overdreven bekymring og en tendens til at katastrofale små begivenheder;

Hævelse: Forårsaget af tilbageholdelse af intercellulære væsker;

øm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *