Norway

Fibromyalgi Smertefulle senfasesymptomer med mange helserisikoer

Fibromyalgi er en forvirrende og dårlig forstått tilstand preget av utbredt smerte og ømhet, sammen med tretthet, søvnproblemer, hukommelsesproblemer og gastrointestinale problemer. Fordi spekteret av mulige symptomer er så stort (og det ikke er noen klar konsensus om hvordan lidelsen kan diagnostiseres), føler mange seg fortapt med hensyn til hva de er og hva de er, må gjøre med det. Det viktigste å huske er at symptomene på fibromyalgismerter kanskje ikke er fullt ut forstått, men det er veldig reelt.

Her er de vanlige symptomene på fibromyalgi og hvordan du behandler dem.

1. utbredt smerte

Vet du hvordan du følte deg etter å ha tilbrakt hele natten på videregående? Det er den beste måten å beskrive å leve med de smertefulle symptomene på fibromyalgi. Kim. “Du føler deg ikke uthvilt når du våkner, men stiv, sår, veldig svak og sår.”

De smertefulle symptomene på fibromyalgi utløser sentral sensibilisering, noe som betyr at kroppen din blir “altfor følsom og reagerer på ting som normalt ikke gjør vondt,” sa Dr. Kim. Legen din kan foreskrive smertestillende medisiner, men Kim anbefaler å prøve andre alternativer før medisinering, for eksempel: Aerob kondisjonstrening (gåing, jogging, sykling, svømming) og akupunktur lindrer smertesymptomer relatert til fibromyalgi.

2. tretthet

Smertene er forbundet med en generell følelse av tretthet, forklarer Dr. Kim selv etter en god natts søvn. Leger vet ikke om pasienter er trette på grunn av smertene de har å gjøre med, eller om trettheten deres forårsaker smerten fordi de ikke kommer seg ordentlig mens de sover. «Det er et slags spørsmål om kylling og egg. Vi vet ikke hva som kommer først, sier Dr. Kim. Han anbefaler akupunktur og mindfulness-praksis for å hjelpe personer med fibromyalgi-smerter med å sove bedre og forbedre tretthet.

3. Migrene

Alvorlig hodepine og migrene er andre symptomer på fibromyalgi. Det er også uklart hva den direkte årsaken er, men det kan være et annet aspekt av generell kronisk smerte. Over-the-counter medisiner kan hjelpe samt behandle smerte gjennom metoder som trening og massasje.

4. Spørsmål om søvn

Personer med smertefulle fibromyalgisymptomer rapporterer ofte om søvnproblemer, som å våkne ofte eller sovne, Dr. Kim. Leger vet ikke om lidelsen er forårsaket av smerte og ubehag, som vekker folk og hindrer dem i å sovne eller noe annet. Men slike problemer forverrer bare tretthet. Biofeedback-terapier, selvstyrte bilder, hypnose og meditasjon er metoder som kan hjelpe mennesker med søvnforstyrrelser, sier Dr. Kim.

5. Hjernetåke

Mange mennesker med smertefulle fibromyalgisymptomer lider av “tanketåke” eller “fibertåke”, sier Dr. Kim. Det kan bety at de har hukommelsesproblemer eller bare følelsen av at de ikke tenker like fort eller raskere. “Når du ser på pasienter med fibromyalgi smertesymptomer, er det forskjeller i hjerneaktivitet sammenlignet med folk som ikke gjør det – når det gjelder metabolsk aktivitet,” sier Dr. Kim. Legene vet fortsatt ikke hva dette betyr, men de vet at visse endringer i hjernen kan forårsake problemer.

6. Depresjon og angst

Humørlidelser er også assosiert med smertesymptomene ved fibromyalgi og med kroniske smertetilstander generelt. “Nevrotransmitterne som påvirker depresjon er også knyttet til smerte,” sier Dr. Kim. Det er uklart hvordan de henger sammen, og det er mulig at depresjon og angst er atskilt fra fibromyalgi og ikke forårsaket av fibromyalgi, men de kan være relatert. Folk bør vurdere sin psykiske helse med en terapeut eller annen psykiatrisk rådgiver. Kim. «Vi kan ikke bare fokusere på smertelindring. Vi ønsker å forsikre oss om at vi i tillegg til smerte også tar opp psyko-emosjonelle problemer, sier Dr. Kim. “Noen menneskers smerte kan bli bedre,

7. irritabel tarm syndrom

Personer med smertefulle symptomer på fibromyalgi kan også ha magesyke og kvalme med jevne mellomrom og trenger å gå på do ofte, Dr Kim. Personer med IBS bør få sjekket lege eller gastroenterolog for å sikre at alt fungerer som det skal, og rådføre seg med en ernæringsfysiolog for å finne ut hvilke ernæringsmangler som kan være bekymringsfulle og hvilke kostholdsendringer som kan være nyttige.

Referanse: http://healthtipsblogs.site/2019/03/05/fibromyalgie-schmerzsymptom-im-letzten-stadium-die-viele-gesundheitsrisiken-verursachen/

Dele denne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *