Danish

Fibromyalgi er ikke en ledsygdom, men en muskuloskeletal sygdom

Denne artikel er redigeret af Giovanni Minisola, præsident emeritus for det italienske selskab for reumatologi

I Italien lider mindst 2 millioner mennesker af det, hovedsageligt kvinder. Fibromyalgi viser sig som udbredt smerte i muskler, led og knogler. Dens symptomer kan tyde på ledsygdom. Faktisk har fibromyalgi intet at gøre med gigt og forårsager ikke deformiteter i håndled, albuer, knæ, fingre eller ankler.

Smerten forbundet med fibromyalgi er så intens, at de, der lider af sygdommen, ofte føler, at de bærer en uudholdelig byrde på sig selv. Deraf definitionen af ​​Atlas sygdom, navnet på den mytologiske græske kæmpe rebel mod Zeus, som blev dømt til at bære verden på sine skuldre.

Symptomerne, der karakteriserer sygdommen, er:

  1. generaliseret smerte;
  2. søvnforstyrrelser;
  3. hovedpine;
  4. træthed;
  5. ledstivhed;
  6. irritabel tarm;
  7. prikken;
  8. menstruationsforstyrrelser;
  9. følelse af hævelse i hænderne;
  10. angst.

Mennesker med fibromyalgi har ofte også psykiske problemer, som involverer den affektive sfære og humørsvingninger.

De, der ligesom fibromyalgipatienten lever med kroniske smerter, kan føle sig lettere deprimerede på grund af symptomernes vedvarende og vanskeligheden ved at håndtere dem.

Hos fibromyalgipatienter er smertetærsklen nedsat på grund af nedsat transmission og opfattelse af smertefulde stimuli i centralnervesystemet.

Fibromyalgi diagnosticeres nogle gange sent og med vanskeligheder, fordi symptomerne er generiske og ofte ligner dem ved andre sygdomme, ikke kun gigt.

Der er mange forskellige faktorer, der kan udløse fibromyalgi hos et disponeret individ: blandt dem stressende begivenheder, sygdom, overdreven træthed af krop og sind, gentagne mikrotraumer i musklerne.

Det er speciallægen i reumatologen, der i det væsentlige samarbejde med familielægen fastlægger den bedst egnede “behandlingsplan” for hver person.

Ofte er en global tilgang nødvendig for at behandle fibromyalgi, der involverer flere fagpersoner: reumatologen først, men også rehabiliteringsterapeuten, neuropsykiateren og psykologen.

I tilfælde af fibromyalgi ordineres ofte lægemidler, der reducerer smerter og forbedrer søvnkvaliteten, men ikke altid med succes.

Medicin, der har vist sig mere effektiv gennem årene til behandling af fibromyalgi, er antidepressiva, muskelafslappende midler og antikonvulsiva. Kortison er kontraindiceret.

Træningsprogrammer kombineres ofte med medicin for at slappe af og reducere muskelspændinger.

Det er altid godt at undgå fugt og udføre regelmæssig aerob aktivitet med lav eller ingen påvirkning

Fysisk aktivitet er normalt forbundet med kognitiv adfærdsterapi, der hjælper patienten med at leve med sygdommen, forstå den og acceptere den.

I alle tilfælde er et godt læge-patient forhold afgørende.

Svarene på spørgsmålene er generelle og vejledende. For en uddybende udtalelse anbefaler vi altid, at du konsulterer din familielæge, som kender det generelle kliniske billede af patienten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *