Norway

Fibromyalgi er ikke en leddsykdom, men en muskel- og skjelettsykdom

Denne artikkelen er redigert av Giovanni Minisola, president emeritus i Italian Society of Rheumatology

I Italia lider minst 2 millioner mennesker av det, hovedsakelig kvinner. Fibromyalgi manifesterer seg som utbredt smerte i muskler, ledd og bein. Symptomene kan tyde på leddsykdom. Faktisk har fibromyalgi ingenting med leddgikt å gjøre og forårsaker ikke misdannelser i håndledd, albuer, knær, fingre eller ankler.

Smertene forbundet med fibromyalgi er så intense at de som lider av sykdommen ofte føler at de bærer en uutholdelig byrde på seg selv. Derav definisjonen av Atlas sykdom, navnet på den mytologiske greske gigantopprøreren mot Zevs som ble dømt til å bære verden på sine skuldre.

Symptomene som karakteriserer sykdommen er:

  1. generalisert smerte;
  2. søvnforstyrrelser;
  3. hodepine;
  4. utmattelse;
  5. leddstivhet;
  6. irritabel tarm;
  7. prikking;
  8. menstruasjonsforstyrrelser;
  9. følelse av hevelse i hendene;
  10. angst.

Personer med fibromyalgi har ofte også psykiske problemer, som involverer den affektive sfæren, og humørsvingninger.

De som, i likhet med fibromyalgipersonen, lever med kroniske smerter kan føle seg lettere deprimert på grunn av vedvarende symptomer og vanskelighetene med å håndtere dem.

Hos fibromyalgipasienter reduseres smerteterskelen på grunn av nedsatt overføring og oppfattelse av smertefulle stimuli i sentralnervesystemet.

Fibromyalgi blir noen ganger diagnostisert sent og med vanskeligheter fordi symptomene er generiske og ofte lik andre sykdommer, ikke bare revmatiske.

Det er mange forskjellige faktorer som kan utløse fibromyalgi hos et disponert individ: blant dem stressende hendelser, sykdom, overdreven tretthet i kropp og sinn, gjentatte mikrotraumer i musklene.

Det er spesialrevmatologen, med nødvendig samarbeid fra fastlegen, som etablerer den best egnede «behandlingsplanen» for hver person.

Ofte er en global tilnærming nødvendig for å behandle fibromyalgi, som involverer flere fagpersoner: revmatologen først, men også rehabiliteringsterapeuten, nevropsykiateren og psykologen.

Ved fibromyalgi foreskrives ofte legemidler som reduserer smerte og forbedrer søvnkvaliteten, men ikke alltid med hell.

Medisiner som har vist seg mer effektive gjennom årene i behandling av fibromyalgi er antidepressiva, muskelavslappende midler og antikonvulsiva. Kortison er kontraindisert.

Treningsprogrammer kombineres ofte med medisiner for å slappe av og redusere muskelspenninger.

Det er alltid bra å unngå fuktighet og utføre regelmessig aerobic aktivitet med lav eller ingen påvirkning

Fysisk aktivitet er vanligvis forbundet med kognitiv atferdsterapi som hjelper pasienten til å leve med sykdommen, forstå den og akseptere den.

I alle tilfeller er et godt lege-pasientforhold avgjørende.

Svarene på spørsmålene er generelle og veiledende. For en detaljert vurdering anbefaler vi alltid at du konsulterer din fastlege som kjenner det generelle kliniske bildet av pasienten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *