Dutch

Er zijn drie hoofdtypen pijn bij fibromyalgie: hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Chronische pijn is slechts een van de vele symptomen waarmee fibromyalgie zich bijna altijd presenteert, maar voor mij is het de meest voorkomende. Pijn beïnvloedt elk aspect van mijn leven. Dure betaling voor alle fysieke activiteiten die ik doe; Zelfs de kleinste vlek kan ervoor zorgen dat mijn symptomen dramatisch toenemen. Fibromyalgiepijn is uniek vanwege de ernst, complexiteit en meerdere betrokken systemen. Er zijn drie hoofdtypen pijn bij fibromyalgie: hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Hyperalgesie betekent letterlijk overmatige pijn: “Hyper” betekent overmaat en “algie” betekent pijn. Dit is de medische term voor de intensivering van pijn bij fibromyalgie. Allodynie is de pijn die u voelt wanneer u uw huid aanraakt of wrijft. Zo veroorzaakt lichte druk op kleding of een lichte massage pijn of een lichte bries die op de huid waait. Hij is overgevoelig voor prikkels die normaal geen pijn veroorzaken. Paresthesie is een vreemd nerveus gevoel dat aanvoelt als iets kruipen, tandjes krijgen, branden, jeuken of getallen, zoals een emotie in de middenvoet of een branderig gevoel in de voet. fibromyalgie hebben. Volgende, om mensen die geen idee hebben wat het betekent om te leven met deze pijnlijke en slopende ziekte, 1. Huidverbranding te geven. Soms heb ik het gevoel dat mijn huid in brand staat, rauw. Stel je voor dat je uren in de zon zit zonder zonnebrandcrème, en dan een duik neemt in de zee en zout water dat je beschadigde huid verbrandt. Dus kleed je ‘s avonds aan en wrijf je kleren tegen je huid. Als je fibromyalgie hebt, kan alleen kleding deze pijn veroorzaken, je hebt de zon niet nodig. 2. Scherpe/brandende pijn Dit is een bijzonder moeilijk te verdragen pijn voor mij. Het is zo ernstig dat ik ervan ga ademen. De pijn komt in golven en gaat gepaard met misselijkheid. 3. Gewrichtspijn. Mijn gewrichtspijn is een kloppende, kloppende pijn. Het tast vooral mijn knieën aan, maar het kan ook andere gebieden beïnvloeden. 4. Spierpijn Mijn spieren doen nog steeds pijn. Zelfs de geringste activiteit zorgt ervoor dat ze crashen en verbranden. Ik vind het onmogelijk om kalm te blijven als mijn spieren pijn doen, het stoort me. 5. Spierspasmen Voel elke dag spierspasmen, ze zijn bijna constant. Het is alsof hij geen controle heeft over zijn lichaam, alsof onvoorziene krachten je manipuleren. 6. Scherpe pijn Het gevoel hebben dat iemand je als een voodoo-pop gebruikt. 7. Tussen kloppende en kloppende pijn. Ik weet zeker dat dat een technische term is, maar “een kruising tussen jeuk en een branderig gevoel” is de beste manier om het te beschrijven. Het zit diep in de spieren en het is onmogelijk om het eraf te schrapen. Het veroorzaakt ook een schok in het aangetaste deel van mijn lichaam. 8. Hematoomgevoel Niet alleen op de huid, maar ook van binnen voelt het verpletterd en zacht aan. De borstkas en ribbenkast zijn vaak gezwollen, waardoor ademhalen pijnlijk kan worden (kostokondrale pijn). 9. Falen van het hele lichaam. Als ik overgevoelig ben, heb ik het gevoel dat ik een onaangenaam gevoel over mijn hele lichaam heb. De minste aanraking of beweging stuurt een kloppende pijn door mijn lichaam. 10. Stijfheid Stel je voor dat een gezond persoon na maanden van inactiviteit naar de sportschool gaat. Til gewichten op en train je hele lichaam. De volgende dag voelen ze zich stijf en hebben ze moeite met bewegen. Een persoon met fibromyalgie wordt elke ochtend wakker en voelt zich zo. Het lijkt alsof hij een gewaad onder zijn huid droeg, twee maten te klein. 11. Uitstralende pijn Ik heb pijn die een centraal punt heeft, maar vanuit dat punt straalt. De pijn kan in de rug beginnen, maar bijvoorbeeld ook in de benen. 12. Pijn veroorzaakt door contact. Zelfs de geringste aanraking van een geliefde kan pijn veroorzaken. Ik moet twee hele grote maten hebben in zacht, naadloos materiaal. Ik draag zachte flats in grote maten en moet mijn haar knippen omdat het zo’n pijn doet aan mijn huid. Aanraking veroorzaakt veel van de pijnen die ik heb beschreven. 13. Migraine/hoofdpijn Ik denk niet dat een dag zonder hoofdpijn te wijten kan zijn aan spanning. Migraine wordt verergerd door stress en hormonen. Als ze aanvallen, ben ik arbeidsongeschikt. Ik verlies mijn gezichtsvermogen en de pijn is zo intens… De minste beweging, aanraking of geluid stuurt een kloppende pijn rond mijn hoofd en gezicht. 14. Kietel de huid. Ik heb het gevoel dat er duizend beestjes rond mijn huid zijn gekomen. Sterker nog, het is best beangstigend. 15. Overgevoeligheid. Op sommige dagen is het geluid ondraaglijk. In een oogwenk ervaar ik pijn, misselijkheid, duizeligheid, trillingen en een dreigende paniekaanval. Maar het is niet alleen geluid, het is ook een overgevoeligheid voor geur, licht en aanraking. Ja, een sterk parfum kan me pijn doen. 16. Prikkelbare darm syndroom. Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, manifesteert PDS-pijn zich niet alleen in de darmen, maar straalt het ook uit naar andere delen van het lichaam, vooral de achterkant. Het is een scherpe, brandende pijn. Gas dat vastzit in een reeds ontstoken darm is een van de meest pijnlijke symptomen van IBS, het is overweldigend. Pijn is niet het enige symptoom van fibromyalgie, maar het is het symptoom dat de grootste negatieve impact heeft op mijn leven en mijn gezondheid.

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *