Dutch

Bij fibromyalgie zijn er drie hoofdsoorten pijn: hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Chronische pijn        is slechts een van de vele symptomen die  fibromyalgie        bijna altijd   vertoont   , maar voor mij is het de meest voorkomende.El pijn beïnvloedt alle aspecten van mijn vida.Pago schat voor alle fysieke activiteiten die ik doe; Zelfs de kleinste vlek kan leiden tot een grote toename van mijn symptomen. Fibromyalgiepijn is uniek vanwege de ernst, complexiteit en meerdere betrokken systemen. Fibromyalgie heeft drie hoofdsoorten pijn:        hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Hyperalgesie vertaalt zich letterlijk naar overmatige pijn:       “Hyper” betekent overmaat en “algerije” betekent pijn. Allodynie is de pijn die wordt gevoeld wanneer u de huid aanraakt of wrijft. Lichte druk op kleding of een lichte massage veroorzaakt bijvoorbeeld pijn of een licht briesje dat over de huid waait. Paresthesie is een raar nerveus gevoel dat aanvoelt als iets dat kruipt, tandjes krijgt, brandt, jeukt of verdooft, als een emotie in de middenvoet of een branderig gevoel in de voet. geen fibromyalgie heeft, geef het dan aan degenen die geen idee hebben hoe het is om met deze pijnlijke en slopende aandoening te leven. 1. Verbranding van de huid. Soms lijkt mijn huid in brand te staan, het ziet er rauw uit. Stel je voor dat je uren in de zon zit zonder zonnebrandcrème, en daarna een bad neemt in de zee en het zoute water dat de beschadigde huid verbrandt. Dus kleed je ‘s avonds aan en wrijf je kleren tegen je huid.Als je fibromyalgie hebt, kan kleding alleen deze pijn veroorzaken, je hebt geen zonlicht nodig. 2. Scherpe / brandende pijn  Dit is een pijn die ik bijzonder moeilijk kan verdragen. Het is zo serieus dat ik er adem van krijg. De pijn komt in golven en gaat gepaard met misselijkheid. 3. Pijn in de gewrichten. Mijn pijn in de gewrichten is een stekende, kloppende pijn. Het treft vooral mijn knieën, maar kan ook andere gebieden aantasten. 4. spierpijn Mijn spieren zijn nog steeds pijnlijk. Zelfs de kleinste activiteit zorgt ervoor dat ze kloppen en verbranden. Ik vind het onmogelijk om me kalm te voelen als mijn spieren pijn doen, het stoort me. 5. Spirespasmen Elke   dag spierspasmen ervaren, ze zijn bijna constant. Het is alsof hij je lichaam niet onder controle heeft, alsof onvoorziene krachten je manipuleren. 6. Scherpe pijn  Het gevoel hebben dat iemand je gebruikt als een voodoo-pop. 7. Tussen kloppende pijn en kloppende pijn. Ik weet zeker dat het een technische term is, maar “de combinatie van jeuk en branderig gevoel” is de beste manier om het te beschrijven: het zit diep in de spieren en het is onmogelijk om te krabben. Het veroorzaakt ook een schok in het aangetaste deel van mijn lichaam. 8. Gevoel van blauwe plekken. Het is geplet en gevoelig op de huid maar ook van binnen.De borstkas en ribbenkast zien er vaak gezwollen uit, wat het ademen pijnlijk kan maken (kostokondrale pijn). 9. Falen van het hele lichaam. Als ik overgevoelig ben, voel ik een onaangenaam gevoel over mijn hele lichaam: de minste aanraking of beweging veroorzaakt een kloppende pijn in mijn lichaam. 10. Stijfheid Stel je een gezond persoon voor die na maanden van inactiviteit naar de sportschool gaat. Hef gewichten en train je hele lichaam: de volgende dag voelen ze stijf aan en hebben ze moeite met bewegen. Een persoon met fibromyalgie wordt elke ochtend wakker en voelt zich zo. Het lijkt alsof hij een jurk onder zijn huid droeg, twee maten te klein. 11. Uitstralende pijn Ik heb pijn die een centraal punt heeft, maar vanuit dat punt uitstraalt. De pijn kan beginnen bij de rug, maar bijvoorbeeld ook bij de benen. 12. Pijn veroorzaakt door contact. Zelfs het minste contact met een geliefde kan pijn veroorzaken, ik heb twee zeer grote maten nodig van zacht en homogeen materiaal. Ik draag zachte, platte schoenen in grotere maten en moet mijn haar knippen omdat het mijn huid ernstig beschadigt. Aanraken veroorzaakt veel van de pijn die ik heb beschreven. 13. Migraine/hoofdpijn Ik denk niet dat een dag zonder hoofdpijn te wijten kan zijn aan spanning. Migraine wordt verergerd door stress en hormonen. Ik verlies mijn gezichtsvermogen en de pijn is zo intens… De minste beweging, aanraking of geluid veroorzaakt een kloppende pijn rond mijn hoofd en gezicht. 14. Huidkietels. Het lijkt alsof er duizend beestjes rond mijn huid kwamen. In feite is het best eng. 15. Overgevoeligheid. Op sommige dagen is het geluid ondraaglijk. In een oogwenk ervaar ik pijn, misselijkheid, duizeligheid, trillen en een dreigende paniekaanval. Maar het is niet alleen geluid, hij is ook overgevoelig voor geuren, licht en aanraking. Ja, een sterk parfum kan me pijn doen. 16. Prikkelbare darmsyndroom.Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, manifesteert IBS-pijn zich niet alleen in de darmen, maar straalt het ook uit naar andere delen van het lichaam, vooral de rug. Het is een scherpe, brandende pijn. Gas dat vastzit in een reeds ontstoken darm is een van de meest pijnlijke symptomen van IBS, het is overweldigend. Pijn is niet het enige symptoom van fibromyalgie, maar het is wel het symptoom dat de meeste negatieve invloed heeft op mijn leven en mijn gezondheid. 

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *