Dutch

8 fibromyalgiesymptomen die de meeste mensen niet kennen

Fibromyalgie   is een veel voorkomende   chronische aandoening die onder andere wordt gekenmerkt door    wijdverspreide  pijn . Fibromyalgie kan, samen met pijn, leiden tot aanzienlijke vermoeidheid, wat het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren verstoort. Hoewel de oorzaken van fibromyalgie niet bekend zijn, treft het naar schatting meer dan een miljoen mensen die alleen Spanje treffen.

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met fibromyalgie doorgaans meerdere artsen zien voor hun diagnose. Symptomen   van fibromyalgie   bootsen vaak andere   gezondheidsproblemen na   , waardoor de diagnose moeilijk wordt. Het begrijpen van de symptomen kan een patiënt helpen een vroege diagnose te stellen, zodat ze een manier kunnen vinden om met de pijn om te gaan.

Hier zijn acht fibromyalgiesymptomen die u nooit mag negeren:

1. lichaamsstijfheid

De meeste fibromyalgiepatiënten hebben last van lichaamsstijfheid. Dit gebeurt meestal in de ochtend. Het gevoel van stijfheid is vergelijkbaar met dat van mensen met artritis. U kunt na 10-15 minuten of het grootste deel van de dag verdwijnen.

2. spijsvertering abnormaal

Symptomen van fibromyalgie kunnen constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel zijn. 40-70% van de fibromyalgiepatiënten heeft vergelijkbare symptomen ervaren, zoals IBS, zure reflux en GERD (gastro-oesofageale refluxziekte).

3. gevoelloosheid, tintelingen of zwelling

Veel fibromyalgiepatiënten ervaren een tintelend gevoel. Dit gebeurt meestal in de armen, benen, handen en onderbenen – een aandoening die   paresthesie wordt genoemd   . Bij sommige patiënten kunnen deze gevoelens slechts enkele minuten aanhouden. Bij andere patiënten kunnen de gevoelens veel langer aanhouden.

4. Pijn van top tot teen

Ongeveer 97% van de fibromyalgiepatiënten ervaart pijn door het hele lichaam. Fibromyalgiepijn wordt vaak omschreven als ‘diep, scherp of pulserend’. Dit type pijn is vaak constant en reageert niet op medicijnen om de pijn te stoppen.

5. krampen in vingers en tenen

Arteriële spasmen in de handen of voeten zijn een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. Dit kan te wijten zijn aan blootstelling aan kou of stress. Aangetaste gebieden ontwikkelen een lichtgeel of blauw. arteriële spasmen gaan gepaard met pijn.

6. slechte slaapkwaliteit

Fibromyalgie kan het voor een patiënt moeilijk maken om een ​​goede nachtrust te krijgen. Studies hebben een grillige hersenactiviteit aangetoond bij fibromyalgiepatiënten in rust. Deze onregelmatige hersenactiviteit, in combinatie met pijn of stijfheid, kan de kwaliteit van de slaap beïnvloeden.

Fibromyalgie – 7. Mist

Fibromyalgiepatiënten kunnen “verwarring” ervaren. Het is een probleem met concentratie en kortetermijngeheugen. Er kunnen ook algemene gevoelens van verwarring, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid zijn.

8. temperatuurgevoeligheid:

Fibromyalgiepatiënten hebben vaak moeite om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Ze kunnen extreme hitte of extreme kou voelen, zelfs als de temperatuur niet drastisch verandert.

Deel   deze belangrijke gezondheidsinformatie met uw vrienden en familie .  hartelijk bedankt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *