Swedish

8 Fibromyalgi-symtom som de flesta inte känner till

Fibromyalgi   är en vanlig   kronisk sjukdom som bland annat kännetecknas av    utbredd  smärta . Fibromyalgi, tillsammans med smärta, kan leda till betydande trötthet, vilket stör en persons förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Även om orsakerna till fibromyalgi inte är kända, beräknas det drabba mer än en miljon människor som bara drabbar Spanien.

Forskning har visat att patienter med fibromyalgi vanligtvis träffar flera läkare för sin diagnos. Symtom   på fibromyalgi   efterliknar ofta andra   hälsotillstånd   , vilket gör diagnosen svår. Att förstå symtomen kan hjälpa en patient att identifiera en tidig diagnos så att de kan hitta ett sätt att hantera smärtan.

Här är åtta fibromyalgisymptom som du aldrig bör ignorera:

1. kroppsstelhet

De flesta fibromyalgipatienter lider av stelhet i kroppen. Detta händer vanligtvis på morgonen. Känslan av stelhet liknar den hos dem med artrit. Du kan försvinna efter 10-15 minuter eller under större delen av dagen.

2. matsmältning onormal

Symtom på fibromyalgi kan vara förstoppning, diarré och uppblåsthet. 40-70 % av fibromyalgipatienterna har upplevt liknande symtom som IBS, sura uppstötningar och GERD (gastroesofageal refluxsjukdom).

3. domningar, stickningar eller svullnad

Många fibromyalgipatienter upplever en stickande känsla. Detta inträffar vanligtvis i armar, ben, händer och underben – ett tillstånd som kallas   parestesi   . För vissa patienter kan dessa känslor bara vara i några minuter. För andra patienter kan känslorna vara mycket längre.

4. Smärta från topp till tå

Cirka 97% av fibromyalgipatienter upplever smärta i hela kroppen. Fibromyalgismärta beskrivs ofta som “djup, skarp eller pulserande”. Denna typ av smärta är ofta konstant och svarar inte på mediciner för att stoppa smärtan.

5. kramper i fingrar och tår

Arteriella spasmer i händer eller fötter är ett vanligt symptom på fibromyalgi. Detta kan bero på exponering för kyla eller stress. De drabbade områdena utvecklar en ljusgul eller blå färg. arteriella spasmer åtföljs av smärta.

6. dålig sömnkvalitet

Fibromyalgi kan göra det svårt för en patient att få kvalitetssömn. Studier har visat oregelbunden hjärnaktivitet hos fibromyalgipatienter i vila. Denna oregelbundna hjärnaktivitet, i kombination med smärta eller stelhet, kan påverka sömnkvaliteten.

Fibromyalgi – 7. Dimma

Fibromyalgipatienter kan uppleva “förvirring”. Det är ett problem med koncentrationen och korttidsminnet. Det kan också finnas allmänna känslor av förvirring, glömska och bristande mental klarhet.

8. temperaturkänslighet

Fibromyalgipatienter har ofta svårt att kontrollera sin kroppstemperatur. De kan känna extrem värme eller extrem kyla, även om temperaturen inte förändras drastiskt.

Vänligen   dela   denna viktiga hälsoinformation med dina vänner och familj. Tack så mycket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *