Swedish

6 smärtfri fibromyalgi-symtom som ofta går obemärkt förbi

Fibromyalgi smärta kan lätt spåra ur hela ditt liv. Det är en plågsam och till synes oändlig upplevelse som gör att du inte kan göra saker som andra tar för givna. Men även om denna smärta är det mest märkbara symtomet och det som vanligtvis skickar människor till läkaren för första gången, finns det ett stort antal smärtfria fibromyalgisymptom.

Och eftersom många av dessa symtom inte är saker som människor vanligtvis associerar med fibromyalgi, går de ofta obemärkt förbi, vilket kan försena att få en diagnos. Så här är några smärtfria fibromyalgisymptom du måste se upp med.

6 Smärtfria symtom på fibromyalgi

Fibro dimma

Ett av de vanligaste – och svåra att känna igen – smärtfria symtomen på fibromyalgi är det som kallas “fibrös dimma”. I grund och botten är det en sorts mental dis som drabbar personer med fibromyalgi från tid till annan och resulterar i en rad psykiska symtom.

Vanligtvis gör fibrodimma det svårt att koncentrera sig på dagliga sysslor eller får dig att glömma enkla detaljer du just lärt dig. Det är inte ovanligt att någon med fibrodimma gör något som att lämna sina husnycklar i dörren eller spendera en halvtimme på att leta efter sin mobiltelefon bara för att inse att den är i handen.

Du kanske till och med glömmer namnen på personer du just träffat, vilket kan vara väldigt pinsamt. Men det här är alla saker som händer alla då och då, vilket gör det svårt att omedelbart associera detta symptom med fibromyalgi. Men om du fortfarande har problem med att fokusera kan du lida av fibrodimma.

Ångest

Ångest är ett annat vanligt okuvligt symptom på fibromyalgi. Tyvärr känner alla sig oroliga då och då och ett stort antal människor runt om i världen lider av ångestsyndrom. Till exempel kämpar 18% av alla amerikaner dagligen med svår ångest, vilket gör det till den vanligaste psykiska sjukdomen i landet.

Men ihållande ångest är också förknippat med fibromyalgi. Och det betyder att om du upplever panikattacker eller känslor av rädsla regelbundet, kan du ha tillståndet.

Frekventa tarmrörelser

Irritabel tarmsyndrom är ett tillstånd som drabbar cirka 10 % av världens befolkning. Och det kännetecknas av ett brett spektrum av problem med dina tarmar. Detta kan leda till att du blir förstoppad eller gör tvärtom och orsakar svår diarré. Det är faktiskt ett mycket större problem än vad namnet antyder.

Men fibromyalgi kan ofta leda till symtom som liknar IBS. Och personer med fibromyalgi slutar ofta med att känna sig förstoppade eller ha täta tarmrörelser.

Så om du går på toaletten ofta (eller inte tillräckligt ofta) kan du ha fibromyalgi.

Regelbunden urination

Ett annat av de konstiga men smärtfria symptomen på fibromyalgi är frekvent urinering. I huvudsak kommer någon som lider av detta symptom att upptäcka att de har en okontrollerbar lust att kissa ofta, oavsett hur lite de dricker eller hur ofta de går.

Och även om det inte verkar vara ett allvarligt problem, föreställ dig att du måste kissa mycket dåligt, men att du inte kan gå upp på grund av din svåra fibromyalgismärta. Eller föreställ dig att sova lite, du kan bli avbruten av ett behov av att använda badrummet. Detta gör frekvent urinering till ett ganska obehagligt symptom.

Klåda

Klåda är ett av de vanligaste smärtfria symtomen på fibromyalgi och är ett av de mest irriterande. Faktum är att vissa personer med fibromyalgi kliar att det är värre än smärtan. I grund och botten är det en känsla av insekter som hänger över din hud eller svår klåda som du helt enkelt inte kan läka.

Ingen mängd krämer eller lotioner verkar verkligen hjälpa och att bara repa gör din hud blodig utan lättnad. Naturligtvis är det få som omedelbart associerar klåda med fibromyalgi, vilket gör det till ett mycket lätt symptom att förbise.

Stickningar eller domnade händer och fötter

Förutom fibromyalgismärta, orsakar det andra förnimmelser i din kropp. En av de vanligaste är en beröring i dina händer eller fötter. Du känner förmodligen igen känslan som vad du känner när dina lemmar “somnar”.

Det är en känsla av domningar i extremiteten följt av en känsla av nålar när känslan kommer tillbaka. Men medan alla har en lem som ibland somnar efter att ha sovit eller suttit på den, kan känslan av fibromyalgi uppstå när som helst och förbises vanligtvis av personer som lider av tillståndet.

Fibromyalgi orsakar ett brett spektrum av symtom, och de flesta är lätta att missa om du inte är försiktig. Så se alltid till att undersöka symptomen noggrant och rådfråga läkare om du blir svår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *